ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Prohloubil chyby kolem participativního rozpočtu

ZPRÁVA - O participativní rozpočet není v Prachaticích velký zájem a sdružení Živé Prachatice, které ho iniciovalo, kvůli tomu nerozumně ohýbá jeho smysl.

    

  

# Úterý 23/1 2024 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Vedení Prachatic označuje nový mini sad na Šibeničním vrchu za projekt participativního rozpočtu. Uvedlo to v několika tiskových a mediálních výstupech. Do participativního rozpočtu může veřejnost navrhovat už čtyři roky své nápady na projekty s rozpočtem nejprve do sto tisíc, a nyní do dvou set tisíc korun. Z přijatých návrhů pak veřejnost volí svého vítěze. Jenže projekt sadu do participativního rozpočtu vůbec nepatřil a byl do něj zařazen uměle.

Ve skutečnosti jde o projekt, který nejprve řešilo minulé vedení města, a pak na něm pracovalo to současné. „Již v roce 2021 jsme zahájili přípravu úpravy plochy pod vodojemem na Šibeničním vrchu na městský sad. Zanedbaný prostor nabízí díky své poloze malebný výhled na město. Místo bylo nepřístupné vzhledem k hustému porostu ostružiní, které bylo nutné odstranit, a poté srovnat povrch, aby se mohl osít travinou,“ vysvětlil pro prachatickoNEWS.CZ Miroslav Lorenc, který byl v minulém volebním období místostarostou a nyní je opozičním zastupitelem.

V tomto volebním období na realizaci projektu začal dohlížet místostarosta Jakub Nepustil ze sdružení Živé Prachatice, které participativní rozpočet prosadilo. Podle jeho vyjádření pro prachatickoNEWS.CZ přišel například s tím, že projekt doplnil o klády, které brání vjezdu do sadu autům, nebo upravil s arboristou rozmístění zeleně i s ohledem na to, aby návštěvníci sadu nekoukali do zahrad pod ním.

A změnil také složení mobiliáře. Projekt původně počítal s lavičkami za zhruba čtyřicet tisíc korun, ale Jakub Nepustil vybral bez výběrového řízení lehátka od firmy Workteg sídlící ve Zdenicích. A to proto, že se podle něj více hodí k relaxaci a do volné krajiny než klasické lavičky. Lehátka stála i s instalací 78 168 korun včetně DPH. Jejich cenu místostarosta Nepustil naší redakci nesdělil a museli jsme ji dohledat v registru smluv.

Mezi tím přišel Miroslav Lorenc a navrhl tento mini projekt do loňského participativního rozpočtu. Schvalováním nakonec prošel, a vznikl tak mini sad za zhruba 150 000 korun s výhledem na město, teplárenský komín a Libín, s jabloněmi, třešněmi, švestkami a několika desítkami keřů rybízu, který veřejnost přivítala velmi pozitivně.

„Pokud bychom brali smysl participativního rozpočtu striktně, tento návrh by měl být spíše odmítnut, protože se nejednalo o žádný nový nápad na zlepšení města, ale pouze jakýsi apel, aby se realizovalo něco, co bylo rozhodnuto již v minulém volebním období a na co byl mezi tím již zpracován podrobný návrh,“ uvedl Jakub Nepustil pro prachatickoNEWS.CZ

„Protože ale v Prachaticích obecně je velmi nízký zájem veřejnosti o podílení se na rozvoji města, přišlo nám lépe jediný platný podnět přijmout jako příklad zapojení veřejnosti, aby to bylo pozitivním podnětem pro další zapojování občanů v dalších letech,“ dodal současný místostarosta.

K obdobnému použití principů participativního rozpočtu už přitom Živé Prachatice přistoupily i v jeho druhém ročníku. V něm jeden z návrhů předložil tehdy jako opoziční zastupitel Jakub Nepustil a jeho návrh byl nakonec vybrán veřejností k realizaci.

Zastupitelé přitom mají pravomoc navrhovat do běžného městského rozpočtu cokoliv a kdykoliv a participativní rozpočet by tak měl z logiky věci sloužit spíš veřejnosti, která sedí mimo zastupitelstvo. V Prachaticích se z něj však stal poněkud paradoxně nástroj na prosazování návrhů politiků.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky