ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Konec roku přinesl větší skok nezaměstnanosti

ZPRÁVA - Situace zaměstnavatelů na trhu práce Prachaticka díky tomu byla nejlepší za několik let, co se týče poměru počtu volných míst a registrovaných nezaměstnaných.

    

  

# Úterý 23/1 2024 - TEXT: Tomáš František Přibyl

Míra registrované nezaměstnanosti se v okrese Prachatice vyšplhala na konci loňského roku na 2,9 procenta. Jde o meziměsíční skok o sedm desetin procenta, který patří k největším v našem regionu za několik let. V absolutních číslech však dál nezaměstnanost nepředstavuje pro obyvatele okresu socioekonomický problém. V okrese, kde žije zhruba padesát dva tisíce obyvatel, evidoval Úřad práce na konci prosince 1082 lidí bez práce. Jejich počet se meziměsíčně zvýšil o 229.

Počet volných míst se však nijak významně nezměnil. Na konci listopadu jich u nás Úřad práce nabízel 1384 a na konci prosince o čtrnáct méně. Po několika letech se tak významně přiblížil počet volných pracovních pozic a počet lidí bez práce. Ten se u nás řadu let drží na pro zaměstnavatele nevýhodném poměru. I v době covidových restrikcí na jednoho nezaměstnaného připadala dvě až tři volná místa.

Dobrou zprávou z ekonomických statistik se pak rovněž zdá to, že Český statistický úřad oznámil, že v listopadu se po půl roce klesání konečně opět zvýšila hodnota nových zakázek v průmyslu. Jeho výkon trh práce v našem okrese ovlivňuje poměrně výrazně. Zastavení poklesu nových zakázek v průmyslu a jejich malý meziroční růst by tak mohl potvrzovat předpovědi ekonomů o pomalém oživení růstu ekonomiky.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky