ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Podnikavci z Prachaticka poškozovali věřitele

ZPRÁVA - Prachatičtí kriminalisté začali trestně stíhat dva muže z našeho okresu, kteří měli podvody a poškozováním věřitele napáchat škodu 1 230 000 korun. 

    

  

# Sobota 20/1 2024 - TEXT: Tomáš František Přibyl

Případ mají na starosti kriminalisté, kteří se na prachatickém Územním odboru Policie ČR specializují na hospodářskou kriminalitu. A ti tento týden zveřejnili ve stručné a anonymizované podobě výsledky toho, co zjistili. Podle nich v případu figurují dva muži s trvalým pobytem v okrese Prachatice. Mladšímu je nyní teprve čtyřiadvacet a staršímu dvaačtyřicet.

Hlavní roli v případu hrál mladší z nich. Ten v době, kdy mu bylo teprve jednadvacet už na sebe měl vyhlášeno několik exekucí a nebyl schopen platit své dluhy. V době od května 2021 do ledna 2023 však měl dál objednávat zboží a služby, i když si byl své finanční situace dobře vědom. Faktury pak samozřejmě neplatil.

Vina staršího muže podle zjištění policistů spočívá hlavně v tom, že pomohl mladšímu skrýt před věřiteli jeho příjmy. „Obviněný, v úmyslu zatajit svůj majetek, požádal druhého obviněného, aby mu založil bankovní účet. Ten tak učinil, i když věděl o jeho exekucích. Takto účelně založený účet pak čtyřiadvacetiletý muž začal používat jako svůj vlastní. Nechával si na něj posílat mzdu a finanční prostředky získané v rámci své podnikatelské činnosti,“ uvedla prachatická policejní mluvčí Martina Joklová.

Oba už převzali od kriminalistů sdělení obvinění. Škodu, kterou takto oba muži jako spolupachatelé způsobili, sečetli prachatičtí kriminalisté na zhruba 1 230 000 korun. Mladšímu obviněnému hrozí v případě prokázaní viny u soudu až osmiletý trest vězení a starší může ve vězení strávit až pět let.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky