ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Výstava poslala do světa housenky pro radost

ZPRÁVA a OBRAZEM - Mladí výtvarníci z volarské základní umělecké školy ukazují, jak se proměňují z "housenek" v zajímavé a nadané "motýly". A to svou novou výstavou.

    

  

# Středa 17/1 2024 - TEXT: Ladislav Beran a Tomáš Přibyl

FOTOGRAFIE: Ladislav Beran a KIC Volary

Nový výstavní rok zahájila ve volarské městské galerii v pondělí 15. ledna výstava výtvarného oboru zdejší umělecké školy. Její motto je odvozeno od projektu, který je její součástí a dostal název Housenky do světa. Expozice tak také ukazuje, symbolicky řečeno, jak se mladí autoři pod vedením své učitelky Jeleny Varhanové postupně mění z housenek v nadané motýly/výtvarníky.

Výtvarný obor volarské základní umělecké školy navštěvuje několik desítek dětí a vyučují v něm dva zkušení výtvarníci. Prvním je ředitel školy a předseda Asociace jihočeských výtvarníků Vít Vavřinec Pavlík, který se ujal na této výstavě i úvodního slova. A druhou je už zmíněná Jelena Varhanová. Loni začaly tyto dvě části výtvarného oboru vystavovat samostatně a nyní přišla řada na žáky ve věku od pěti do patnácti let, které vede Jelena Varhanová.

Expozice, kterou se svými žáky připravila, je jak to u dětských výstav bývá, velmi barevná a pestrá. Odhaluje přitom také jaký potenciál v jednotlivých mladých autorech dříme. A nutno říct, že řada z nich i díky svým učitelům, nabízí zajímavé vidění světa a rukopis, díky čemuž jsou jejich práce výpověďmi o světě, před kterými stojí za to se na chvíli zastavit a nechat se jimi oslovovat.

Zajímavou zpestřující a komunitně zaměřenou částí výstavy je také projekt, který chce z Volar do světa posílat malé housenky. Ty vyráběly žáci výtvarného oboru z keramické hlíny a ručně je malovali. Jejich úkolem je ve světě rozdávat radost. Jelena Varhanová na výstavě zmiňuje, že inspirací pro jejich vznik byl jednak francouzský animovaný seriál Mrňouskové, který uvedla Česká televize, a také housenky otakárka fenyklového na její zahradě.

Na výstavě je možné se podívat, kam všude už housenky dorazily, také si jednu vzít a vypravit se s ní do světa. A to třeba i letecky, protože při letištních kontrolách nevadí. Přátelé a dcera Jeleny Varhanové už je takto vzali třeba do Řecka, Ameriky nebo na Island. Fotografie s housenkami ve světě je pak možné posílat na kontakt uvedený na výstavě.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky