ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Koalice výrazně posílila granty pro veřejnost

ZPRÁVA - Na tři grantové výzvy prachatické radnice půjde letos o půl milionu korun více než loni. Spolkům, talentům a sportovcům to má pomoct s růstem nákladů.

    

  

# Pondělí 15/1 2024 - TEXT: Tomáš František Přibyl

FOTO poskytlo Město Prachatice

Koalice pro letošní rok navýšila alokaci grantového programu podporujícího sport o čtyři sta tisíc korun a na volnočasové aktivity přidala sto tisíc korun. U tohoto programu navíc o deset tisíc korun zvedla maximální možnou výši grantu. Program na podporu talentových dětí a mládeže zůstal beze změn. Celkově má přitom letos město v rozpočtu na tyto granty poprvé přes tři miliony korun.

Tři grantové programy prachatické radnice každoročně podpoří desítky akcí, spolků, talentů i sportovců. Vyhlašovány jsou vždy na začátku roku už několik volebních období a jde o nejúčinnější nástroj vedení města, jak může podporovat aktivní obyvatele. Letos navíc město poprvé umožní žadatelům podávat žádosti i prostřednictvím nového elektronického formuláře na webu www.prachatice.eu v sekci zvané Dotační programy města (granty).

Výše prostředků v grantových programech rostla i v minulých volebních obdobích. Například mezi roky 2019 a 2023 se alokace na podporu volnočasových aktivit zvýšila z půl milionu na sedm set tisíc korun. Letos je však růst skokový. Na podporu sportu může být rozděleno až 2,3 milionu korun, což představuje navýšení o zhruba jednadvacet procent.

U podpory volnočasových aktivit je sice nárůst menší – o necelých patnáct procent – ale radní u tohoto programu po dlouhých letech zvedli maximální výši grantů. Ta vzrostla o padesát procent z dvaceti na třicet tisíc korun. „Jsme si vědomi neustálého nárůstu cen a důležitosti podpory města v oblastech, které hrají klíčovou roli při zvyšování kvality života ve městě,“ vysvětlil růst prostředků v grantové politice města starosta Jan Bauer.

Žádosti bude letos radnice přijímat od 1. do 29. února. Odeslat je bude možné vytištěné, s elektronickým podpisem i datovou schránkou a letos nově i formulářem, který by se měl v nejbližších dnech objevit na webu města. Radnice už má přitom letos za sebou i každoroční seminář, který připravuje pro potencionální žadatele.

Vysvětluje na něm, jak žádosti zaměřit a na jaké chyby si dát pozor. K více než třiceti potencionálním žadatelům na něm promluvil letos místostarosta Jan Kotrba a Hana Rabenhauptová z kanceláře starosty, která je řadu let garantem grantových výzev zaměřených na talentované děti a mládež a na volnočasové aktivity.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky