ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Čas levného tepla se Prachaticím chýlí ke konci

ZPRÁVA - Šest let se dařilo Tepelnému hospodářství Prachatic držet nízkou cenu tepla. Letos však zdražuje o téměř sto korun a příští rok se asi nevyhne velkému cenovému skoku.

    

  

# Úterý 9/1 2024 - TEXT: Tomáš František Přibyl

Prachatické tepelné hospodářství, které dodává teplo téměř dvěma třetinám Prachatic, drželo od roku 2017 do roku 2023 stabilní a velmi nízkou cenu pro své zákazníky na úrovni zhruba 690 korun za gigajoul, a to včetně DPH. Stála za tím vydařená strategická rozhodnutí o nákupech zemního plynu za fixované ceny. Takto nízká cena zůstávala v Prachaticích i v době, kdy se jinde vyšplhala i na 2500 korun za gigajoul.

Nízkou cenu se Tepelnému hospodářství Prachatic podaří udržet i ve vyúčtování za loňský rok, ale letos už musí kvůli vlivům zvenčí zdražovat zhruba o čtrnáct procent. A navíc mu s letošním rokem skončí výhodná fixovaná cena plynu a čeká ho nákup podle současných cen. Při nich by se cena za teplo pohybovala podle odhadu jednatele Tepelného hospodářství Prachatic Petra Kolína kolem dvanácti set korun za gigajoul. Oproti loňsku by takové zdražení představovalo skok o zhruba sedmdesát procent.

Letošní růst ceny přitom nemělo Tepelné hospodářství Prachatic prakticky jak ovlivnit. Především proto, že Energetický regulační úřad vydal nové rozhodnutí o regulovaných cenách plynu. „V tomto cenovém rozhodnutí došlo k navýšení regulovaných cen o sedmdesát pět korun za megawatthodinu plynu. To představuje navýšení regulované složky o třicet procent oproti roku 2023,“ vysvětlil pro prachatickoNEWS.CZ Petr Kolín.

Navíc prachatickému tepelnému hospodářství mírně vzroste letos fixovaná cena plynu o zhruba třináct a půl procenta. Třetím faktorem způsobujícím letošní zdražení je pak stále ještě nemalá inflace a čtvrtý důvod růstu ceny přidala vláda, když zvedla daň z přidané hodnoty u tepla z deseti na dvanáct procent.

„Porovnání cen tepla na patě objektu s DPH vypadá následovně: Předběžná cena za rok 2023 je 689,92 Kč/GJ s DPH deset procent. Předběžná cena za rok 2024 bude 786,46 Kč/GJ s DPH dvanáct procent. Pokud by sazba DPH zůstala ve stejné výši, byla by předběžná cena na rok 2024 o čtrnáct korun za gigajoul nižší,“ řekl Petr Kolín.

I tak cena za teplo v Prachaticích od městem vlastněného dodavatele zůstane v letošním roce v porovnání se zbytkem Česka velmi nízká. „Naši kolegové z asociace dodavatelů tepla a technologií ADTT udělali přehled o cenách tepelné energie na rok 2024, které jsou v rozmezí přibližně od devíti set do čtrnácti set korun za gigajoul včetně DPH na patě objektu u plynových zdrojů,“ řekl Petr Kolín.

Výběrové řízení na dodavatele plynu na rok 2025 plánuje Tepelné hospodářství Prachatic v letošním prvním čtvrtletí a to rozhodne o tom, zda jeho zákazníky bude příští rok čekat velký cenový skok a jak bude velký.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky