ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Nový majitel nemocnice bude jednat i s radnicí

ZPRÁVA - Vimperská nemocnice má od Nového roku už čtvrtého majitele za posledních čtrnáct let. A toho nyní čeká jednání s městem, které areál nemocnice vlastní.

    

  

# Pondělí 8/1 2024 - TEXT: Tomáš František Přibyl

Vimperská nemocnice se stala od letošního 1. ledna součástí velkého zdravotnického holdingu Penta Hospitals CZ. Ten ji koupil od společnosti BH Medical z holdingu Medicon Pronatal, který nemocnici provozoval od roku 2017. Nemocnice od konce 90. let neprovozuje klasická nemocniční oddělení a slovo nemocnice v názvu tak využívá hlavně z tradice. Sídlí přitom v objektech, které patří už pětadvacet let městu, které je získalo po zániku klasické nemocniční péče.

Pro nového majitele je tak vztah s městem klíčový. „O změně majitele jsme se dozvěděli od zástupce dosavadního majitele. Pro nás se v tuto chvíli nic nemění a generální ředitelka nového majitele je už ke mně objednána na schůzku,“ řekla pro prachatickoNEWS.CZ vimperská starostka Jaroslava Martanová. „Dopředu nás dosavadní majitel neinformoval, protože šlo o jeho vnitřní rozhodnutí, nicméně nějaké indicie jsme měli,“ dodala.

Z dalších slov starostky vyplynulo, že nového majitele vnímá jako ekonomicky stabilního a silného investora a další změna majitele na radnici žádné obavy zatím nevyvolává. Společnost Penta Hospitals CZ navíc v tiskové zprávě dala najevo, že chce pokračovat v poskytování zdravotnických a sociálních služeb, které v objektu nemocnice fungují dlouhodobě a zařízení přebírá se všemi závazky vůči pacientům, klientům i zaměstnancům.

„Vyslechneme si jejich představu,“ řekla Jaroslava Martanová k tomu, čeho by se jednání s novým majitelem mělo týkat. A dodala také, že by bylo fajn, kdyby se Penta Hospitals CZ představila i ve Vimperských novinách, které vydává město, a také na jednání zastupitelstva. Podle starostky má město zájem zejména na tom, aby v zařízení fungovaly co nejkvalitněji ambulance pro veřejnost.

V areálu vimperské nemocnice dnes funguje třiačtyřicet lůžek následné péče a dvaadvacet lůžek sociální péče. Navíc je tu domov seniorů a pracuje zde na sto dvacet zaměstnanců. Pro širokou veřejnost je zařízení důležité hlavně právě díky ambulancím, jejich počet se tu dlouhodobě rozrůstá.

Dlouhé roky tu lidé mohou využívat chirurgickou ambulanci, neurologa, rentgen i ultrazvuk. Nachází se tu také ordinace ortopeda, nově endokrinologa a diabetologa, cévní ambulance, lékař pro děti a dorost, urolog i psychiatr. Nechybí tu ani rehabilitace s elektro a vodo léčbou. Podle informací, které má vedení vimperské radnice k dispozici, je zařízení v posledních letech takzvaně v černých číslech.

Pětatřicet let porevolučních osudů vimperské nemocnice je plné zvratů a problémů. Stabilizovaná je v podstatě až zhruba v posledním desetiletí. Klasická nemocniční péče tu skončila s rokem 1998 a pak zařízení převzalo město. To kvůli tomu založilo obecně prospěšnou společnost. Ta však měla v roce 2005 takové dluhy, že radnice musela hledat provozovatele, který by ji postavil na nohy. Navíc tu před tím došlo k velké zpronevěře, kvůli které policie vyšetřovala účetní.

Ani vstup nového provozovatele – Sanatoria Javorník – však nemocnici ekonomicky nevyléčil a naopak ji od roku 2008 opět muselo provozovat město, které hledalo jak umořit její velké dluhy, aby nakonec v roce 2010 situaci vyřešilo tím, že služby nemocnice předalo investorovi. Tím byla nová společnost BH Nemocnice Vimperk, která si nemovitosti v areálu pronajala od města za 1,2 milionu korun. Radnice se přitom zavázala nájemné investovat do budov v areálu a tento model zůstal zachován i s dalšími majiteli až do současnosti.  

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky