ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Polovina osvětlení Prachatic už svítí ekologičtěji

ZPRÁVA - Úspora elektřiny, kterou mají přinést investice do veřejného osvětlení v Prachaticích, se má blížit ročně už ke zhruba dvěma stovkám megawatthodin.

    

  

# Na Tři krále 2024 - TEXT: Tomáš František Přibyl

Modernizace osvětlovacích bodů veřejného osvětlení v Prachaticích se v závěru loňského roku přiblížila do své poloviny. Město v tomto projektu nemění kompletně celé lampy a rozvody, ale hlavně osvětlovací body, kterých má zhruba čtrnáct set. Nové LED lampy jsou přitom úspornější, co se týče spotřeby elektřiny, ale také omezují množství takzvaného světelného smogu.

První etapu realizoval městský úřad v minulém volebním období v roce 2020 a druhá končila před několika týdny. V první šlo o výměnu 289 osvětlovacích bodů a ve druhé o 362 bodů. Podle informací od vedoucího odboru komunálních služeb a dopravy Luboše Kvasničky se začínalo v oblastech, kde bylo osvětlení nejstarší a v nejhorším stavu.

První etapa se týkala zejména panelového sídliště na Šibeničním vrchu a stála zhruba dva a půl milionu korun a druhá v dalších částech města vyšla loni na bezmála pět milionů korun včetně DPH. Na první etapu získalo město padesátiprocentní dotaci od ministerstva životního prostředí a na druhou zhruba sedmdesátiprocentní z Národního plánu obnovy financovaného Evropskou unií.

Mezi těmito etapami se navíc podařilo v minulém volebním období zmodernizovat také celé lampy veřejného osvětlení na Velkém náměstí. Úspory elektrické energie první etapy jsou jednasedmdesát megawatthodin ročně a u druhé jsou zatím odhadovány na 121,47 megawatthodiny ročně. Podle vyjádření starosty Jana Bauera pro média je přitom v plánu hledat na dokončení výměny světelných bodů další dotace.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky