ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

S novými automaty roste minimální parkovné

ZPRÁVA - Prachatice už mají čtyři nové parkovací automaty. Zatím nefungují zcela, protože jsou ve zkušebním provozu. Radní také změnili ceník parkovného.

    

  

# Pátek 29/12 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

O pořízení nových parkovacích automatů město rozhodlo letos v létě a na podzim, když uvolnilo potřebné peníze z rezervy a vypsalo výběrové řízení. To vyhrála firma WSA doprava a parkování, která nabídla cenu zhruba 625 000 korun za automaty i s jejich instalací a spuštěním a cenu 158 000 korun za jejich pětiletý servis. Částky jsou bez DPH. Předchozí automaty vykazovaly velkou poruchovost a technickou zastaralost. Neumožňovaly třeba platit kartou nebo mobilním telefonem.

Nové automaty jsou sice v provozu, ale s řadou omezení. „Po odladění veškerých funkcionalit a nastavení potřebných integrací, což potrvá přibližně dva týdny, bude možné pohodlně hradit parkování rovněž platební kartou či k tomu vybaveným mobilním telefonem. Uhrazení poplatku bude spojeno se zadáním registrační značky, což je příprava na chystané spuštění mobilní aplikace pravděpodobně v prvním pololetí roku 2024,“ uvedla Eva Suchá ze sekretariátu starosty.

Radní také nově parkování zdražili. Minimální parkovací poplatek zdvojnásobili z pěti na deset korun a ze dvou na pět korun. To se dotkne asi nejvíce lidí, kteří jdou jen rychle něco zařídit na poštu nebo městský úřad. Automaty navíc mince nerozměňují, aby se předešlo závadám.

„Též se zavádí jistá cenová progrese tak, aby například na exponovaných místech jako je Velké náměstí každý, kdo zaparkuje za účelem návštěvy například restaurace do jedné hodiny, platil obdobnou částku jako dnes. Při delším stání vozidla se ale již parkování prodraží, což by mělo zejména turisty motivovat k tomu, aby si hledali k odstavení vozidla vhodnější plochu a v blízkosti náměstí zůstala místa dostupná a neblokovaná dlouho stojícími vozidly,“ vysvětlil vedoucí odboru komunálních služeb a dopravy Luboš Kvasnička.

Nové ceny radnice v tiskové zprávě konkrétně neuvedla, nové znění městského nařízení o parkování nabude právní moci až po Novém roce a ještě nebylo zveřejněno.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky