ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Trh práce Prachaticka má to nejhorší za sebou

ZPRÁVA - Počty nových a zrušených volných pracovních pozic v našem okrese říkají, že trh práce na Prachaticku dosáhl konečně svého dna a situace se začala obracet.

    

  

# Čtvrtek 28/12 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl

Pokud jde o míru nezaměstnanosti, je situace v okrese Prachatice řadu let výjimečně dobrá. Pokud však jde o počty volných míst, prožil náš region letos nejhorší vývoj za posledních minimálně pět let. A to proto, že hlavně letos od jara do začátku podzimu u nás velmi rychle ubývalo pozic, které Úřad práce nezaměstnaným nabízí. Oproti době před rozjezdem inflace a války na Ukrajině na Prachaticku ubylo do konce letošního října zhruba třicet osm procent volných míst.

Listopad však konečně přinesl obrat v tomto trendu a naopak začalo míst rychle přibývat. Zaměstnavatelé z okresu Prachatice ohlásili Úřadu práce v listopadu 152 nových volných míst. To je trojnásobek průměru v posledním roce a půl a nejvyšší číslo od loňského listopadu. Navíc počet zrušených pozic byl nejnižší za poslední dva roky. A k tomu jsme si udrželi na Prachaticku nízkou nezaměstnanost, která se meziměsíčně zvýšila jen o jednu desetinu na 2,2 procenta.

Situaci na trhu práce v okrese Prachatice letos přitom nejvíce ovlivňoval stav českého průmyslu. V něm od jara do začátku podzimu klesala šest měsíců v řadě hodnota nových zakázek a navíc meziročně klesal i jeho celkový výkon. V říjnu však došlo ke změně a český průmysl vzrostl meziměsíčně o 2,8 procenta a meziročně o 1,9 procenta. I jeho pokles se tak zřejmě zastavil a příští rok je možné počítat s pomalým oživováním.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky