ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Stoupací pruh bude o čtyřicet milionů levnější

ZPRÁVA - Nad Americkou zatáčkou začalo kácení stromů kvůli budování nového stoupacího pruhu k Libínskému Sedlu. Jeho stavba má trvat zhruba půl roku.

    

  

# Úterý 19/12 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl

Jihočeský kraj v pondělí 18. prosince představil na jednání prachatického zastupitelstva jak zastupitelům, tak i veřejnosti, podrobnější informace o výstavbě zhruba 930 metrů dlouhého stoupacího pruhu od Americké zatáčky směrem k Libínskému Sedlu. Podle krajského investičního technika Jana Hausela už tu městští lesníci kácí stromy, v únoru má dodavatel převzít staveniště a začít s přípravnými pracemi. Vlastní stavba má probíhat od března do září.

Jihočeský kraj už za sebou má výběrové řízení na dodavatele stavby a prachatické zastupitele informoval, že nejvýhodnější nabídku podala firma Strabag s cenou zhruba šedesát pět milionů korun včetně DPH. Smlouva s vítězem už je před podpisem. Odhad projektanta přitom počítal s náklady sto pět milionů korun včetně DPH.

Součástí investice je i položení protismykového povrchu v Americké zatáčce. Nový pruh přitom vznikne zářezem do svahu vlevo od současné komunikace. Prvních sto metrů se bude silnice rozšiřovat na tři pruhy a posledních sto šedesát zužovat zpět na dva. Stavba má probíhat za plného provozu, když dopravu budou řídit kyvadlově semafory. Investiční technik Jan Hausel však připustil, že může výjimečně a krátkodobě dojít k uzavírce silnice například na víkend kvůli položení finální povrchové vrstvy.

Kraj si od této změny slibuje, že tu kamiony přestanou brzdit rychlejší osobní vozy. Nákladní vozy totiž po projetí Americkou zatáčkou hodně zpomalí a rychlost pak nabírají jen velmi zvolna. Díky stoupacímu pruhu je tak budou moct řidiči osobních aut snáze předjíždět. V zimě tu navíc bude při uvíznutí kamionů na sněhu více místa na jejich objetí.  

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky