ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Trhy na Skalce končily přátelsky a čilým ruchem

ZPRÁVA a OBRAZEM - Adventní oslava místní produkce na Skalce opět přinesla velký zájem veřejnosti i přátelskou atmosféru. V příštím roce už tu však trhy pokračovat nebudou!

    

  

# Sobota 16/12 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Na konci páté sezóny se rozhodli organizátoři oblíbených trhů na Skalce v Prachaticích s touto aktivitou skončit. Reagují přitom svým rozhodnutím hlavně na to, že nová koalice začala pořádat vlastní městské trhy, čímž došlo ke dvojkolejnosti bez alespoň elementární komunikace a hodnotové shody obou stran.

Oslavy místní produkce na Skalce organizovala od roku 2019 nezisková organizace Impakt. Té se po letech velkého úsilí podařilo vytvořit tradici trhů, o které měla zájem jak veřejnost, tak trhovci. Před Impaktem se o to v Prachaticích pokoušelo neúspěšně několik organizací a zafungoval až koncept a úsilí hlavní organizátorky Kateřiny Čejkové.

Po změně vedení na radnici po loňských volbách si nová koalice dala do rozpočtu města 300 000 korun na pořádání městských trhů. Následně došlo k jednání radnice a organizátorů trhů na Skalce a Impakt vyšel městu vstříc s tím, že se v pořádání trhů bude s městem po měsíci střídat a nabídl radnici i „předání“ trhovců.

Jenže pak v průběhu letošního roku komunikace mezi oběma stranami prakticky usnula a navíc se ukázaly a prohlubovaly i hodnotové rozdíly v záměrech radnice a Impaktu. Zatímco Impakt klade důraz na komunitu, místní produkci i atmosféru, městu šlo více o masovou návštěvnost.

Radnici se přitom nepodařilo dobře organizačně připravit hned svůj první trh spojený s vepřovými hody, které vyvolaly velkou kritiku. A nakonec se radnice pustila v honbě za úspěšnými trhy i do jejich nevkusného spojení s krampuslaufem v den Boje za svobodu a demokracii 17. listopadu. Propojení státního svátku takového významu a masové show se dočkalo kritiky i na sociálních sítích.

Impaktu by tak nezbylo bez alespoň elementární komunikace a shody s městem organizovat trh na Skalce dál jen v podstatě navzdory radniční snaze o pořádání městských trhů v centru. A v tomto prostředí se podle Kateřiny Čejkové raději rozhodl Impakt s trhy na Skalce dál nepokračovat.

Z hlediska politické odpovědnosti jde pro současnou prachatickou koalici o velmi nepříjemnou zprávu. A to hlavně pro ty její části, které se v minulém volebním období v opozici a před volbami stavěly do pozice těch, kdo přinesou větší podporu občanským aktivitám a podpoří ve městě aktivní lidi. Společně s neschopností zařídit v Poštovní ulici na léto pěší zónu je konec trhů na Skalce ukázkou spíše zhoršení situace.

Poslední oslava místní produkce na Skalce v sobotu 16. prosince:

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky