ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Nejmladší prachatická vánoční tradice má výročí

ZPRÁVA - Zlatí trubači budou hrát letos na Štědrý den v poledne pod prachatickou vánoční jedlí ojíněnou už podesáté. Z malého nápadu se tak stala silná tradice.

    

  

# Sobota 16/12 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Zlatí trubači se i letos sejdou na prachatickém Velkém náměstí pod jedlí ojíněnou na Štědrý den v pravé poledne a chystají se tradičně hrát zhruba deset až patnáct minut hlavně koledy a vánoční melodie. Krátce před jejich vystoupením přitom bude na městském adventním věnci rozsvícena poslední svíce, protože letos připadla poslední adventní neděle ne moc obvykle až na Štědrý den.

Podle záznamů v našem redakčním archivu se Zlatí trubači poprvé sešli k hraní koled pod městským vánočním stromem v roce 2014 a letos tu tak zahrají podesáté. Toto neformální uskupení se poprvé sešlo v roce 2012, když ho dal dohromady pro vystoupení v ochozu kostela při noci kostelů kapelník Václav Franz.

A pár let na to pozounistu Stanislava Pivoňku napadlo, že se by se mohli na Štědrý den sejít na náměstí a zahrát lidem koledy. Jak to v roce 2014 vypadlo, ukazují fotografie z našeho redakčního archivu. Trubače tehdy obklopovaly jen malé hloučky lidí. Dnes se trubači počítají na desítky a lidé na stovky a akce si stále drží svou neformální atmosféru přátelského vánočního setkání.

Trubači jsou přitom odhodláni udržovat tuto stále ještě poměrně mladou tradici dál. „Myslím, že nás a tuto tradici už nic nezastaví. I když někdo z nás časem ubude, doplní ho další,“ uvedl pro prachatickoNEWS.CZ autor nápadu Stanislav Pivoňka. „Úplně poprvé jsme hráli v sedmi lidech a letos by se nás mělo zúčastnit kolem dvaceti,“ dodal.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky