ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Průvodce vybízí k toulání ztracenou Šumavou

ZPRÁVA - Ve Volarech se dočkala v minulém týdnu křtu zajímavá kniha, která přispívá svým dílem k poznávání ztracené Šumavy a jejím autorem je průvodce.

    

  

# Úterý 12/12 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl

FOTO poskytl KIC Volary a Ladislav Beran

Volary jsou v poslední době místem křtů nových publikací o Šumavě poměrně často. Tentokrát tu byla v minulém týdnu představena a pokřtěna nová kniha, která se řadí k rozsáhlé literatuře věnující se tomu, o co vše Šumava hlavně po odsunu německy mluvícího obyvatelstva přišla. Zajímavá je však tím, že nejde čiště o faktografický nebo historický text, ale o knižního průvodce, který sestavil a napsal zkušený šumavský průvodce.

V anotaci k Toulání ztracenou Šumavou se píše: „Kniha hledá památky po zaniklých sídlech, statcích, domech, pilách, mlýnech či výměncích. Do tohoto hledání se můžete nyní zapojit i vy. Kniha obsahuje dvacet dva kapitol, u jednadvaceti jsou navržené výlety, kde můžete hledat stopy po zaniklých osadách či stavbách. K trasám jako vždy autor namaloval schematické mapky, nechybí QR kódy s navigací a GPS souřadnicemi jednotlivých zaniklých lokalit.“

Knihu připravil letos třiašedesátiletý profesionální šumavský průvodce Josef Pecka. Ten žije od osmdesátých let na Javornicku, ale mládí prožil v Lenoře. Jako průvodce se podílí i na návštěvnických programech Národního parku Šumava, které se jmenují Průvodci divočinou a Šumava dostupná. V nakladatelství Starý most je Toulání ztracenou Šumavou už jeho čtvrtou knihou.

Autor publikaci křtil ve Volarech ve čtvrtek 7. prosince v rámci besedy, kterou připravil s místní knihovnou a kulturně informačním centrem. Kniha se nedočkala křtu šumavskou vodou nebo alkoholickým nápojem tady vyráběným, ale hrstí lístků se jmény šumavských obcí. Kniha má i bohatou obrazovou část přinášející historické snímky i záběry na to, jak stopy ztracené Šumavy vypadají dnes.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky