ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Marcipáni a Vimperk budou dál spolupracovat

ZPRÁVA - Letos obnovené farmářské trhy ve Vimperku čeká pokračování i v příštím roce. Dohodli se na tom jejich organizátoři a jejich počet se navíc rozšíří.

    

  

# Neděle 10/12 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Nový vimperský spolek Marcipáni se dohodl s městem na pokračování farmářských trhů, které se letos konaly na náplavce u Volyňky. V průměru na ně chodilo kolem čtyř set lidí a přijíždělo kolem patnácti trhovců, takže si je veřejnost oblíbila hned po jejich premiéře.

Pokračování trhů i v příštím roce potvrdila redakci prachatickoNEWS.CZ jak Pavla Krejsová ze spolku Marcipáni, tak Renata Lešková z odboru školství, kultury a cestovního ruchu městského úřadu. Letos zastupitelé na podporu trhů uvolnili sedmdesát tisíc korun. Rozpočet na příští rok ještě není schválen, ale měla by z něj jít na trhy podobná částka.

„Jednoznačně se nám potvrdilo, že pečlivě vybírané místo na vimperské náplavce bylo zvoleno dobře. Je v dosahu centra města, přesto u páteřní komunikace, s možností parkování i místa pro doprovodné aktivity,“ uvedla Renata Lešková s tím, že v příštím roce se budou trhy konat už od dubna a opět až do října. „Celkově tedy uskutečníme těchto trhů sedm. Předcházet jim budou trhy velikonoční a následovat po nich budou trhy adventní, tyto však plánovaně v městském parku,“ dodala. Letos se trhů konalo šest od května do října.

Spolek Marcipáni, který s podporou města začal trhy organizovat, založila čtveřice mladých lidí, kteří se ve Vimperku pohybují už několik let kolem food festivalu, festivalu piva a Café Mráz. Jde o Pavlu Krejsovou, Anetu Turkovou, Petra Marka a Zdeňka Mráze.

„Hned od prvních trhů nás velmi mile překvapila hojná návštěvnost Vimperáků. Vážíme si toho, že tento typ akce je atraktivní pro mnoho obyvatel napříč generacemi. Rádi bychom poděkovali všem návštěvníkům za účast a podporu,“ uvedla pro prachatickoNEWS.CZ Pavla Krejsová.

Zatímco s místem a zájmem veřejnosti panuje u organizátorů spokojenost, chtějí se ještě více zaměřit na získávání trhovců. Vzniknout pro ně má rezervační systém a v plánu je i posílení marketingu, propagace a nová grafika.

„Vimperk je bohužel z hlediska jeho polohy místem, kde se v blízkém okolí nachází málo pěstitelů zeleniny, ovoce či výrobců jiných potravin. Z tohoto důvodu je těžké do města dostat na zatím relativně malé trhy s krátkou tradicí pěstitele, zemědělce a výrobce z větších vzdáleností,“ řekla Pavla Krejsová a dodala: „Je škoda, že účast místních výrobců a producentů je poměrně malá a setkáváme se s nezájmem. Domníváme se, že by to pro ně mohla být zajímavá možnost bezplatné prezentace, výdělku a setkání se s veřejností.“

Trhy by se měly příští rok konat od dubna do října vždy každou třetí sobotu v měsíci a přesné termíny budou zveřejněny na začátku příštího roku.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky