ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Vyšel předvánoční dotisk čkyňské Paní chirurgie

ZPRÁVA - Čkyňský novinář a spisovatel Pavel Pechoušek vydal dotisk své první úspěšné publikace o první dámě české chirurgie, která pocházela z našeho okresu.

    

  

# Pátek 1/12 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl

Veřejnost zná Pavla Pechouška zejména jako bývalého redaktora Mf DNES, ČTK a bývalého mluvčího HC Škoda Plzeň a Národního parku Šumava. Je také členem Národního divadla Čkyně, ale je i autorem tří knih – Plzeňský expres o hokejistovi Bohuslavu Ebermannovi, Tajemství čkyňských lvů o významných osobnostech Čkyně a jako svou první knihu vydal Paní chirurgii. Ta se nyní dočkala dalšího dotisku, protože je o ni u čtenářů velký zájem.

Text knihy kombinuje vyprávění o životním osudu a úspěších významné osobnosti české chirurgie Marie Peškové s autentickými vzpomínkami lidí, kteří ji znali osobně nebo s ní pracovali. Jsou mezi nimi také významné osobnosti české společnosti jako třeba herečka Iva Janžurová nebo profesor Pavel Pafko.

Kniha o lékařce pocházející ze Čkyně vyšla už v roce 2016, ale stále je o ni zájem. Pavel Pechoušek při její tvorbě totiž zvolil osobitý způsob psaní o této legendě české chirurgie. Nepřišel s kupou životopisných údajů a faktů nebo výčtem úspěchů, ale požádal o vzpomínky na Marii Peškovou lidi, kteří ji znali zblízka.

Vznikl tak soubor textů, které sice nepsali profesionálové v oboru psaní, ale které vyjadřují vztah k této pracovité, přímé a úspěšné dámě. A postupně skládají obraz jejího profesního i osobního života. „Od samého začátku na mě působila jako velká autorita,“ napsala o Marii Peškové třeba Iva Janžurová.

„Nikdy na Marii nezapomenu. Z mého pohledu byla tím nejlepším typem chirurga. Takovým, jakým jsem se celý život snažil být já,“ napsal do knihy profesor Pavel Pafko. Síla knihy je proto hlavně v lidskosti s jakou na Marii Peškovou pisatelé jednotlivých částí vzpomínají.

Marii Peškové se přitom podařilo dosáhnout na poli chirurgie úspěchů, jaké se žádné ženě před ní nepodařily. Jako první žena vedla první chirurgickou kliniku první lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze a jako první žena se stala profesorkou chirurgie. Začínala přitom jako zdravotní sestra ve vimperské nemocnici a ve svém osobním životě se znala i s režisérem Zdeňkem Podskalským, herečkou Jiřinou Jiráskovou nebo scénáristou Jaroslavem Dietlem. Velkou část svého života prožila v Malenicích.

Knihu o ní je možné získat přímo u autora Pavla Pechouška na adrese pavel.pechousek@email.cz. K dostání je také na známých knižních eshopech. A v sobotu a v neděli 2. a 3. prosince ji bude možné koupit na adventních trzích ve Vimperku a v Prachaticích přímo od autora.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky