ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Prachatická radnice žádá o dotaci na třetí bazén

ZPRÁVA - Pokud vyjde žádost o dotaci, přibude v Prachaticích k malému a velkému bazénu ještě třetí víceúčelový. A to za zhruba šestadvacet milionů korun.

    

  

# Úterý 28/11 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl

Prachatická koalice oprášila plán postupného rozšiřování plaveckého bazénu a předložila zastupitelstvu návrh na podání žádosti o dotaci na víceúčelový bazén. Minulé vedení města nechalo připravit projekt na rekonstrukci a rozšíření bazénu a také za zhruba 140 milionů korun nechalo plavecký bazén zrekonstruovat a přistavělo k němu saunový svět.

Nový víceúčelový bazén je jednou z dalších etap, se kterými projekt rozšiřování počítá. Pokud by žádost o dotaci vyšla, vznikl by bazén dlouhý dvanáct metrů a široký šest metrů na zadní straně objektu plaveckého areálu. Hluboký by byl osmdesát až sto třicet centimetrů.

„Přístup do bazénu je po bočním schodišti tak, aby byl lehce přístupný. Tento bazén je navržen jako víceúčelový. Umožňuje plavání miminek, plaveckou výuku předškoláků, rehabilitační cvičení a zároveň o víkendech může být propojen s dětským světem pro navýšení jeho kapacity,“ píše se v důvodové zprávě pro zastupitele.

Současný odhad nákladů činí necelých šestadvacet milionů korun včetně daně z přidané hodnoty. Dotace by mohla pokrýt sedmdesát procent. Zastupitelé přitom nedostali na stůl žádnou statistiku návštěvnosti, která by dokládala, že Prachatice třetí bazén potřebují a nedostali ani odhad toho, jak víceúčelový bazén zvýší ztrátovost celého zařízení. A ani o to nikdo ze zastupitelů nepožádal.

Hlavní důvod podání žádosti o dotaci tak vysvětlil starosta Jan Bauer. „V rámci maximalizace cizích zdrojů, které už se podle mne nebudou příliš opakovat, se nám zdálo, že stojí za to, o to požádat,“ řekl. Pro podání žádosti zvedlo ruku všech dvacet přítomných zastupitelů.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky