ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Prachatičtí kriminalisté si připsali velký úspěch

ZPRÁVA - Podařilo se jim totiž objasnit hned sto čtyřicet šest internetových podvodů. Ukázali tím, že policie není v boji s touto kriminalitou vůbec bezbranná.

    

  

# Sobota 4/11 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl

Na inzertním portálu sociální sítě facebook řádil zhruba rok teprve devatenáctiletý muž, který prodával Iphone a PlayStation. A to od února roku 2022 do letošního února. Počty lidí, které připravil o peníze přitom rychle rostly a mezi prvními jím podvedenými, kteří se obrátili na policii, byli i dva poškození z okresu Prachatice.

Jejich oznámeními se začali zabývat kriminalisté prachatického územního odboru Policie ČR a začalo se ukazovat, že podvedených je mnohem více. Jsou mezi nimi lidé z celé České republiky i cizinci žijící v Česku. A také se ukázalo, že pachatel je jeden a prachatičtí kriminalisté tak rázem vyšetřovali velký případ s celorepublikovým rozsahem. Nyní své šetření přitom dovedli ke sdělení obvinění pachateli z Chomutovska a zveřejnili o případu základní podrobnosti.

„Komunikací s poškozenými vylákal z celkem sto čtyřiceti šesti důvěřivých zájemců zálohy na koupi zboží, čímž jim způsobil škodu za více jak 200 000 korun. Obviněný vystupoval pod různými identitami a peníze si také nechal zasílat na několik různých účtů,“ řekla prachatická policejní mluvčí Martina Joklová s tím, že mladý muž je stíhán na svobodě a v případě prokázání viny u soudu mu hrozí až pět let ve vězení.

Různé typy podvodů na internetu a sociálních sítích se poměrně rychle stávají jedním z nejčastějších případů, které musí policie řešit. Sami policisté přitom přiznávají, že objasňování je velmi složité, i když ne nemožné, jak ukazuje nový úspěch prachatických kriminalistů. Nejdůležitější však dál zůstává držet se varování a doporučení Policie České republiky.

Navzdory tomu, že policejní preventisté tomuto problému věnují čím dál tím více úsilí, však podobných případů neubývá. Jen den před zveřejněním informací o objasnění sto čtyřiceti šesti podvodů přijali policisté v prachatickém okrese další dvě oznámení o podvodech na webu a facebooku.

V prvním případu je podvedenou žena, která prodávala na známém inzertním portálu litinová kamna a přes WhatsApp ji kontaktoval zájemce, který ji nakonec připravil o několik desítek tisíc korun, když jí poslal fiktivní odkaz na známou přepravní společnost.

„Následně jí přesvědčil k vyplnění formuláře s uvedením přihlašovacích údajů, včetně jednorázového aktivačního kódu do jejího internetového bankovnictví spárovaného s jejím bankovním účtem. Umožnila mu tak dostat se k jejím financím, což také využil. Nejprve jí peníze převedl ze spořícího účtu na běžný a poté jí finanční prostředky, a to celkem ve čtyřech platbách, zcela odcizil. Poškozené tak způsobil škodu za více než čtyřicet tisíc korun,“ řekla Martina Joklová.

Ve druhém oznámeném případu byla totožným způsobem podvedena žena, která přes marketplace na facebooku prodávala klec na hlodavce. Pachatel s ní komunikoval přes messanger a připravil ji o více než dvacet jedna tisíc korun.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky