ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Prachatický Zámeček má velkou šanci opět ožít

ZPRÁVA - Vila Zwicker stojící vedle prachatického gymnázia a přezdívaná Zámeček by mohla v dohledné době začít sloužit nejen pro prezentaci Zlaté stezky.

    

  

# Pátek 27/10 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Do Zámečku plánuje dlouhé roky přesunout část svých expozic Prachatické muzeum. To už ve vile působí, když v ní má fundus nepotřebného instalačního materiálu a sklad. Jenže objekt nebyl dlouho kraje, ale státu a muzeum v něm působilo jen díky výpůjčce a nemohlo do něj investovat. Jenže to se nyní konečně změnilo, protože objekt získal do majetku Jihočeský kraj, který je zřizovatelem muzea.

Muzeum chce Zámeček opravit a také k němu přistavět multifunkční sál se zázemím. Odhad nákladů na stavební práce se nyní pohybuje kolem šedesáti milionů korun. „Máme vybraného projektanta a řešíme dokumentaci ke stavebnímu povolení,“ řekl pro prachatickoNEWS.CZ ředitel Prachatického muzea Petr Berkovský s tím, že nyní se řeší i požadavky památkářů, protože vila z doby okolo roku 1910 je památkou.

Muzeum chce především do Zámečku přestěhovat svou expozici Zlaté stezky, kterou má nyní v přízemí objektů, ve kterých funguje na Velkém náměstí a v Neumannově ulici. A to proto, aby Sitrův dům na náměstí sloužil hlavně pro prezentaci městské historie a expozice nadregionální Zlaté stezky by byla ve stejnojmenné ulici, kterou vedla trasa historické Zlaté stezky.

Vila Zwicker zavaná Zámeček. V minulosti v ní byl například školský úřad nebo prostor pro kroužky.

„Základ (přesídlené expozice) by měl zůstat stejný a došlo by k jejímu rozšíření a aktualizaci,“ řekl Petr Berkovský. Tato expozice je nyní prostorově omezena a v novém objektu by se tak mohla rozrůst zejména o vzácné archeologické nálezy, kterých je za pětadvacet let výzkumu Zlaté stezky mnoho a zatím musely zůstat v depozitářích.

Dalším velkým lákadlem Zámečku by se pak měl stát knižní fond, který Prachatické muzeum nyní získává od asi největšího bavorského znalce Zlaté stezky Paula Praxla. Jde o zhruba dvacet tisíc svazků. Paul Praxl je synem posledního německého starosty Volar a pochází ze soumarského rodu. Především je však uznávaným badatelem, historikem a archivářem.

Studie z roku 2019. Definitivní podoba přístavby vznikne až po kontzulzatci s památkáři.

A do třetice chce muzeum k vile postavit moderní přístavbu, kterou bude tvořit hlavně multifunkční sál s třiceti místy k sezení. Přístavba by měla sloužit pro přednáškovou a edukační činnost, různé akce, výstavy nebo i kroužky. Muzeum má návrh podoby přístavby ve studii z roku 2019, ale její konečná podoba vznikne až v rámci jednání s památkáři.

Podle současných předpokladů by chtělo mít muzeum na začátku příštího roku připravený projekt a do roka by pak chtělo začít stavět. To, pokud se podaří najít na bavorské straně partnera a požádat s ním o dotaci z fondu Intereg zaměřeného na česko-německou spolupráci. Podle ředitele Petra Berkovského má projekt potřebnou podporu vedení Jihočeského kraje a jeho realizace by tak měla být podmíněná jen úspěšnou přípravou, administrací a získáním dotace.

Expozice Zlaté stezky v Sitrově domě na Velkém náměstí.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky