ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Úbytek volných míst na Prachaticku zpomalil

ZPRÁVA - Po několikaměsíčním rychlém rušení volných pracovních pozic tento pokles v září zpomalil. Situace zaměstnavatelů by se tak mohla stabilizovat.

    

  

# Středa 25/10 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl

Prachatický okres má dlouhodobě stabilní a velmi nízkou míru nezaměstnanosti. Počty lidí bez práce jsou proto u nás nízké – na konci září jich bylo pouze 854 z více než padesáti tisíc obyvatel okresu. Nezaměstnanost přitom zůstala v průměru pod třemi procenty i v době covidových restrikcí, vysoké inflace i v období hlavních dopadů ruské agrese vůči Ukrajině na světovou ekonomiku.

Pro zaměstnance tak není situace na trhu práce Prachaticka problémem. A problémem dlouho nebyla ani pro zaměstnavatele o jejichž situaci a plánech hodně vypovídá nabídka volných míst v okrese. A ta začala loni postupně klesat a letos v létě tento pokles nabral na velké rychlosti. Oproti době před rozjezdem inflace a války na Ukrajině na Prachaticku ubylo do konce letošního září zhruba třicet osm procent míst.

Zářijové statistiky Úřadu práce však přinesly náznaky zlepšování. Zaměstnavatelé ohlásili úřadu v září celkem osmdesát tři nových míst, což je nejvíce za posledního čtvrt roku. A také počet obsazených pozic byl nejvyšší za půl roku. Celkově pak v září ubylo na Prachaticku jen šedesát pět volných pozic, což je nejméně od letošního června, kdy jejich úbytek nabral na velké rychlosti. To nejhorší už by tak zaměstnavatelé mohli mít za sebou.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky