ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Prachatice mají novou galerii ateliérového skla

ZPRÁVA - V Husově ulici v Prachaticích vznikla letos v létě nová umělecká galerie. Je součástí širšího projektu návratu moderního skla do oblasti Šumavy.

    

  

# Úterý 24/10 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Galerie sídlí v přízemí domu číslo 79 na křižovatce Dlouhé a Husovy ulice v historickém jádru. Zatím je otevřená každý týden ve středu vždy od desíti do patnácti hodin a za vstup se zatím neplatí. Galerii představující moderní ateliérové sklo provozuje prachatická výtvarnice Šárka Ladýřová, která studovala také evropská studia a antropologii. Veřejnost na Prachaticku může její práci znát z výstav, na kterých pracovala v Prachatickém muzeu nebo v muzeu v Netolicích.

„V současné době je zde k vidění ukázka z prací výtvarné skupiny Rubikon, která měla na jaře tohoto roku výstavu v Muzeu Šumavy v Kašperských Horách. A je zde také krásný kus od Ilji Bílka, jehož výstavu jsme otevřeli 14. října v Muzeu Šumavy v Sušici,“ uvedla výtvarnice pro prachatickoNEWS.CZ.

Nyní v říjnu začíná Šárka Ladýřová také s tematickými podvečery. První se uskuteční už ve čtvrtek 26. října od sedmnácti hodin a představí Bohumila Eliáše mladšího, který je nejmladším členem zmíněné výtvarné skupiny Rubikon. Další tematické podvečery pak prachatická výtvarnice připravuje na listopad a prosinec.

Přízemí domu 79 však Šárka Ladýřová nevyužívá jen jako galerii, ale také jako zázemí svého většího projektu, kterému dala název SKLO – GL&SS. Ten si klade za cíl hlavně formou pravidelných výstav vrátit do tradičně sklářského regionu Šumavy moderní výtvarně zaměřené sklo coby výrazový materiál a médium.

Projekt odstartoval letos v březnu zmíněnou výstavou v Kašperských Horách. „Celé je to založené na mé takové dávné myšlence, či snu, o tom, jakým způsobem prezentovat úžasnou a podle mne doma stále nedoceněnou tvorbu našich sklářských výtvarníků u nás na jihu,“ řekla Šárka Ladýřová.

Výtvarnici se podařilo do svého nápadu zapojit několik míst – prachatickou galerii v Dolní bráně a muzea v Sušici, Kašperských Horách a na vimperském zámku. Pravidelně se v nich budou konat výstavy. V Prachaticích to budou učitelé sklářských výtvarníků a jejich žáci, v Kašperských Horách jsou v plánu velké skupinové výstavy, v Sušici aktuality a vimperský zámek bude hostit větší a retrospektivní výstavy. A zájem o vstup do projektu projevilo i muzeum skla v bavorském Fauenau. 

„Nyní pracujeme na tvorbě výstavního plánu pro Glassmuzeum Frauenau od roku 2027. Budou zde prezentováni výtvarníci, kteří již měli výstavu v projektu na naší straně Šumavy a ti, kteří jsou zastoupeni v nově založené sbírce. Toto mě osobně velice moc těší, protože Frauenau je centrem sklářství na Bavorské straně Šumavy,“ vysvětlila Šárka Ladýřová.

Na projektu přitom není bez zajímavosti pouze jeho umělecká hodnota, ale také to, že vzniká a funguje bez grantových pobídek nebo politických a institucionálních objednávek. Zrodil se v hlavě regionálně aktivní výtvarnice a zatím funguje z čistého entusiasmu. Navíc jsou k němu přizvány například při tisku materiálů nebo dopravě děl místní firmy. Pravidly a závazky nesvázaný by Šárka Ladýřová projekt ráda udržela, ale zapojení mecenášů se nebrání.

„Pokud by kdokoli z řad veřejnosti chtěl přispět, může nám pomoci kupříkladu s proplacením nákladů na tisk a výrobu tiskových materiálů k výstavě či tisk plakátů a minikatalogů. Může se objevit štědrý mecenáš, který by nám chtěl pomoci s placením nájmu za galerijní prostory nebo s proplacením nákladů na vývěsní štít ke galerii. Stejně jako člověk, který by rád zakoupil a věnoval do sbírek nějaký z překrásných exponátů - jakákoli pomoc, dobrá vůle a nadšení jsou předem vítány,“ řekla prachatická výtvarnice.

Mediální podporu má projekt od německého sklářského výtvarníka a novináře Wolfganga Schmolderse, který vydává prestižní časopis o skle Glasshouse a také od Petra Nového – vydavatele odborného časopisu Sklář a keramik.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky