ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Nový ukazatel sluneční hodiny letos nedostanou

ZPRÁVA - Oprava ukazatele městských slunečních hodin na Malém náměstí v Prachaticích se protáhne zřejmě do příštího roku a vyžádá si necelých čtvrt milionu korun.

    

  

# Pátek 20/10 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Tři metry a šedesát centimetrů dlouhý ukazatel slunečních hodin se rozlomil vlivem únavy materiálu v posledním srpnovém týdnu. Nyní radní odsouhlasili náklady na jeho opravu, které budou zhruba 223 000 korun včetně DPH. A zakázku zadali místní firmě Kamenictví Váňa. Ta kvůli ní musí objednat dovoz tmavšího mramoru z Itálie.

„Termín opravy teprve upřesní zhotovitel. Do konce roku to spíše nebude, kvůli nejistým klimatickým podmínkám,“ uvedl pro prachatickoNEWS.CZ vedoucí stavebně správního odboru radnice Antonín Jurčo. „Ukazatel bude vyroben zcela nový. Na zbytku hodin - čili na blocích označujících jednotlivé hodiny, budou opraveny drobné výtluky způsobené pádem části ukazatele,“ dodal.

Hodiny, které se staly jedním z moderních symbolů Prachatic a jsou považovány za jedny z největších ve střední Evropě, nejsou památkou, a tak na jejich opravu nemůže město čerpat dotaci. Podle Antonína Jurčo přitom město ani o jejich prohlášení památkou nyní neuvažuje. Jejich hodnota byla v roce 1993 odhadnuta na 96 402 korun a jejich stav byl před rozlomením ukazatele kontrolován visuálně minimálně pětkrát do roka.

„Autorem těchto unikátních hodin je sochař Zdeněk Šimek (1927 - 1970), který náležel k výtvarné skupině Trasa vzniklé v roce 1954 a patřil k významným osobnostem výtvarného umění 60. let minulého století,“ dodala k historii vzniku hodin Eva Suchá ze sekretariátu starosty a pokračovala: „Jeho oblíbenou oblastí amatérského zájmu byla astronomie. O tom, s jakou vážností se Zdeněk Šimek zabýval tímto tématem, svědčí čtrnáct různých návrhů řešení plastiky přímo pro Prachatice, které se zachovaly v jeho pozůstalosti. Samotná realizace hodin proběhla počátkem 70. let již po smrti autora.“

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky