ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Anketa s lavičkami měla úspěch. Vyhrála trojka

ZPRÁVA - Bezmála tisíc hlasujících rozhodlo o tom, jaký typ lavičky bude prachatická radnice nakupovat, když bude mimo centrum měnit a rozšiřovat mobiliář.

    

  

# Čtvrtek 18/10 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Prachatice už znají výsledek netradiční ankety laviček a odpadkových košů, která se na Velkém náměstí objevila letos na přelomu července a srpna. Radnici měla odpovědět na to, jaké koše a lavičky by veřejnost v Prachaticích ráda viděla v ulicích. Představeny byly čtyři typy laviček a dva typy odpadkových košů.

Koalice zvolila na místní poměry neobvyklou formu prezentace mobiliáře, a to dočasnou instalaci laviček a košů na náměstí. Osobně a ručně ji tu budovali místostarosta Jakub Nepustil a Michal Piloušek. Každý si tak mohl na lavičky sednout, a ne si je pouze prohlížet někde v digitálním světě.

Hlasovat bylo možné elektronicky ale i na papírových anketních lístcích a papírová forma hlasování drtivě zvítězila, když elektronických hlasů přišlo méně než osmnáct procent. Celkem radnice dostala 910 odpovědí a vyhrála lavička číslo tři, která dostala 265 hlasů a koš číslo dvě, který získal 458 hlasů.

Nové lavičky a koše nebudou instalovány najednou a ani všude po městě. „Nový mobiliář vybraný i na základě názoru veřejnosti bude doplňován tam, kde na základě přání obyvatel chybí a tam, kde bude dosloužilý postupně nutné vyměnit. Použití nového mobiliáře se nebude týkat historického jádra města a městské památkové rezervace, kde výběr mobiliáře podléhá podmínkám orgánů památkové péče a s jeho změnou se v tuto chvíli nepočítá,“ vysvětlil pro prachatickoNEWS.CZ místostarosta Jakub Nepustil.

Lavičky, které veřejnost v anketě posuzovala, jsou české výrobky, které z široké nabídky na trhu pomáhal vybírat i městský architekt. „Důležitá byla pořizovací cena s ohledem na životnost a funkci. Proto je lavička třeba dražší, protože má područky, aby bylo pro méně pohyblivé občany snazší se opřít při vstávání. Dřevěné latě jsou z tvrdého dřeva akátu, který je levnější než například dub, ale srovnatelně odolný s dlouhou životností a bezúdržbový. Cena jedné lavičky po slevě s ohledem na počet, když neobjednáváme jednu, je 13 109 korun bez DPH včetně dopravy,“ dodal místostarosta.

Vlevo lavička číslo tři.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky