ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Stoupací pruh z Americké zatáčky je na dohled

ZPRÁVA - Jihočeský kraj coby investor už začíná hledat firmu, která postaví nový bezmála kilometr dlouhý stoupací pruh z Americké zatáčky směrem na Libínské Sedlo.

    

  

# Středa 18/10 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Stavbu pruhu řeší Jihočeský kraj od roku 2021, kdy silnici z Prachatic na Libínské Sedlo kontroloval bezpečnostní inspektor a navrhl změny na této frekventované komunikaci v podobě delšího stoupacího pruhu od Americké zatáčky a kratšího stoupacího pruhu od odbočky na Lázně svaté Markéty.

Loni nechal kraj připravit projektovou dokumentaci na delší pruh a od jara letošního roku má stavební povolení. Nyní přitom mluvčí kraje Hana Brožková redakci prachatickoNEWS.CZ potvrdila, že je připravováno zadávací řízení na úsek od Americké zatáčky směrem na Libínské Sedlo. Jeho cena je projektanty odhadována na zhruba 105 milionů korun včetně DPH. „Stavět by se mělo začít podle současného odhadu v únoru příštího roku,“ uvedla Hana Brožková.

Stoupací pruh tu bude měřit 929,5 metru s tím, že jeho rozšiřovací úsek má být dlouhý sto a zužovací sto šedesát metrů. Nový jízdní pruh vznikne zářezem do svahu vlevo (při směru jízdy od Prachatic). Součástí projektu je i nový antismykový povrch v Americké zatáčce a stavbaři tu budou muset provést také přemístění mravenišť a vysázet zhruba padesátku jedlí bělokorých. Po většinu doby stavby by měla přitom zůstat silnice průjezdná kyvadlově.

Kraj si od této změny slibuje, že tu hlavně kamiony přestanou bránit rychlejším osobním vozům. Nákladní vozy totiž po projetí Americkou zatáčkou hodně zpomalí a rychlost pak nabírají jen velmi zvolna. Díky stoupacímu pruhu je tak budou moct řidiči osobních aut snáze předjíždět. V zimě tu navíc bude při uvíznutí kamionů na sněhu více místa na jejich objetí.

Prodloužení stoupacího pruhu na konci obchvatu Prachatic se však řidiči jen tak nedočkají. Kraj ho chtěl protáhnout od odbočky na Lázně svaté Markéty, ale nevlastní k tomu potřebné pozemky. „Při přípravě projektování tohoto úseku byly osloveni vlastníci pozemků v jediném místě, kde by mohl stoupací pruh vzniknout. Bohužel vlastníci zastávají stanovisko zásadního nesouhlasu s jakýmkoliv využitím jejich pozemku,“ vysvětlila mluvčí kraje Hana Brožková.

Projekt počítá v Americké zatáčce s antismykovým červeným povrchem.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky