ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Návštěvnost letního kina šla letos prudce dolů

ZPRÁVA - Po loňském počátečním poměrně velkém zájmu byla letošní návštěvnost prachatického letního kina výrazně nižší. Vyprodáno bylo jen jednou.

    

  

# Čtvrtek 12/10 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

V loňské krátké sezóně letní kino po otevření budilo zájem veřejnosti, a tak v průměru chodilo na promítání filmů 164 diváků. To je zhruba tři a půl krát více než jakou má průměrnou návštěvnost stálé kino Národka. A na ostatní akce chodilo do kina v průměru osmdesát sedm lidí.

Letos ale zájem o úterní a páteční promítání značně ochladl. Na programu bylo dvacet filmů, ale jednou bylo tak špatné počasí, že se nepromítalo. Celkem přitom na devatenáct promítání přišlo 1146 diváků. To je zhruba šedesát na jedno a návštěvnost se tak snížila více než dvakrát. Nejvíce lidí – dvě stě devět – přišlo na Barbie.

I tak ale návštěvnost letního kina zůstala zhruba o pětadvacet procent vyšší, než jakou má kino Národka. Otázkou je přitom příčina poklesu. Svou roli mohla sehrát i stále ještě vysoká inflace a to, jak kvůli ní veřejnost omezuje některé výdaje. Před a po otevření se o kině také více mluvilo a psalo. Navíc stále platí, že lidé hledají zábavu více ve virtuálním světě než v realitě a návštěvnost kulturních akcí tím trpí obecně.

Kromě promítání Kulturní a informační služby města Prachatic letos přesunuly do kina také program Letních esencí, který se konal na Parkáně. Šlo o deset akcí, na které přišlo 989 návštěvníků. Poslední z těchto akcí, koncert populárního písničkáře Pokáče, byla vyprodána. Ostatní akce tak měly návštěvnost v průměru stejnou jako akce na Parkáně - tedy průměrně přes sedmdesát lidí na jednu akci.

„Ačkoliv po celé léto panovalo naprosto ideální počasí, které kromě jednoho promítacího večera připravené akce nekazilo, čekala jsem zájem veřejnosti o pořádané akce o něco větší. V rámci promítání odpovídají čísla návštěvnosti i v ostatních letních kinech,“ uvedla pro prachatickoNEWS.CZ ředitelka Kulturních a informačních služeb Prachatic Věra Houšková.

Naprostou spokojenost tak přinesla organizátorům jen jedna akce. „Highlightem léta byl zcela vyprodaný koncert písničkáře Pokáče, který jsme směřovali až na závěr sezóny. S tím, že areál vyprodáme, a že to bude skvělá tečka za koncem léta, jsme počítali a byli jsme rádi, že to tak i dopadlo,“ řekla Věra Houšková.

Úspěch Pokáčova koncertu přitom ovlivňuje i plány Kulturních a informačních služeb Prachatic na příští sezónu. „Rozhodli jsme se jít jinou cestou a vyzkoušet jiný model. Ve stručnosti - akcí podstatně méně, s předpokladem vyšší návštěvnosti. S tím ale souvisí vyšší náklady na realizaci a také odpovídající ceny za vstupenky, tak aby návratnost byla maximální. Jsme také limitováni vybavením areálu, kdy se veškerá zvuková i osvětlovací soustava nebo profesionální zastřešení musí najímat,“ řekla Věra Houšková s tím, že toto se týká kulturních akcí v kině, ale ne promítání. Jeho rozsah by měl zůstat zachován.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky