ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Terasy budou o třetinu levnější, než se čekalo

ZPRÁVA - Nové Pivovarské terasy ve vimperském podzámčí vybuduje firma GSI Invest za cenu o patnáct milionů korun nižší, než předpokládaly odhady projektantů.

    

  

# Pondělí 9/10 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Obnova Pivovarských teras může po několika letech příprav začít už příští měsíc. Vimperská radnice už má za sebou totiž druhé výběrové řízení na dodavatele stavebních prací. „Výběrové řízení je ukončeno a uplynuly všechny zákonné lhůty. Nyní se nacházíme před podpisem smlouvy,“ uvedl pro prachatickoNEWS.CZ vimperský místostarosta Zdeněk Kuncl.

Řízení vyhrála firma GSI Invest vimperského podnikatelského páru Kutilových, když nabídla cenu i s DPH 25 777 777 korun. Odhad nákladů projektantů se přitom pohyboval kolem čtyřiceti milionů korun. GSI Invest nabídla ze čtyř uchazečů výběrového řízení suverénně nejnižší cenu. Druhá firma v pořadí byla dražší o více než tři miliony korun a čtvrtá v pořadí dokonce o více než šestnáct milionů korun – při srovnávání cen bez DPH.

Město přitom muselo výběrové řízení opakovat, protože při přípravě podkladů zadávací dokumentace došlo k tomu, že si nerozuměly různé programy projektantů a rozpočtářů a v položkovém rozpočtu byly proto chyby, které odhalilo až první výběrové řízení. Nyní už by ale zahájení prací nemělo nic bránit. „Zahájení prací předpokládáme na začátku listopadu a ke stejnému období příštího roku by mělo být dílo dokončeno,“ uvedl k tomu Zdeněk Kuncl.

Terasy mají být po dokončení čtyři. Nejvyšší má být především vyhlídkou na zámek a podzámčí. Třetí odspoda byla architekty navržena jako odpočinková, druhá má být zaplněna zelení a nejspodnější a největší terasa by měla sloužit hlavně pro nejrůznější akce. Například trhy, koncerty, nebo promítání či různá představení. Součástí projektu je i vybudování nových veřejných toalet v domě číslo 81 vedle teras.

Současnou podobu mají vimperské Pivovarské terasy zhruba od doby, kdy město patřilo Schwarzenberkům. Tehdy sloužily jako sad. Do roku 2000 tu pak lidé měli zahrádky a následně terasy dvě desetiletí postupně zarůstaly. Až přišla v rámci navrhování nápadů do participativního rozpočtu učitelka Bára Samková s ideou je opět odkrýt a porost, který terasy skryl, odstranit.

To vedlo k tomu, že Vimperk opět objevil krásu tohoto místa a radnice začala pracovat na jejich obnově, která je nyní před zahájením. S úhradou nákladů přitom radnici pomůže pětaosmdesátiprocentní dotace z přeshraničního programu Intereg Bavorsko – Česko a z městské podkladny by na ni tak měly jít jen necelé čtyři miliony korun.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky