ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Zátoň hostila jubilejní mistrovství psích stopařů

ZPRÁVA - Služební a civilní psovodi se sjeli do Zátoně, aby soutěžili, ale především, aby předvedli, jak důležité může jejich umění být třeba i při záchraně životů.

    

  

# Sobota 7/10 2023 – TEXT: Ladislav Beran a Tomáš Přibyl

FOTO poskytl Petr Šindelář, ÚO Policie ČR Prachatice

Soutěž Speciálního kynologického svazu Tart (jeho regionu Lišov) nehostilo Prachaticko poprvé. Tentokrát to ale bylo rovnou mistrovství republiky stopařů, a to jeho jubilejní dvacátý ročník. Ten měl základnu v kempu Pod Boubínem v Zátoni o minulém víkendu na přelomu září a října.

Psovodi ozbrojených složek společně s civilisty tady poměřovali dovednosti v základní poslušnosti a také při vypracovávání stop dlouhých patnáct set a osm set metrů starých čtyři a dvě hodiny. Poslušnost hodnotili rozhodčí v kempu a stopy byly položeny na území od Polky až do Volar. Díky proto patří i majitelům pozemků a mysliveckým společnostem za vstřícnost.

„Nejlepší poslušnost předvedla Monika Panznerová z regionu Ústí nad Labem se psem Demolition Man plemene border kolie. Této dvojici při předvedeném výkonu nevzal rozhodčí ani jeden jediný bod,“ uvedl Petr Šindelář, který měl tuto akci na starost za Skupinu základních kynologických činností prachatického územního odboru Policie ČR. A pokračoval:

„Nejlepšího hodnocení na stopách dosáhl příslušník Městské policie Praha Miloslav Čeněk s německým ovčákem Ronym z Třešňáku, který předvedl vyrovnané výkony v sobotu i v neděli. Stejný psovod vedl i dalšího německého ovčáka Devila z Větrného vrchu a obsadil druhé místo. A protože se s tímto psem zúčastnil na jaře mistrovství republiky obranářů v Srbské Kamenici, které vyhrál, získal titul Všestranný mistr Tartu pro rok 2023.“

Petr Šindelář nám také odpověděl na několik otázek. Kolik bylo účastníků a co byl největší problém?
Soutěže se zúčastnilo šestnáct psovodů z devíti organizací rozmístěných po celé České republice. Největší zastoupení v soutěži měl tradičně region Lišov s šesti účastníky. - V náročných terénech některým psovodům i psům dělala problémy délka stop, označování předmětů ze skla a kovu, kde zůstává méně pachu než u jiných materiálů. Nakonec se s tím všichni poprali vcelku dobře a my víme, na co se více zaměřit do budoucna.

Co pro vás služební kynologie a zejména čtyřnohý kolega znamená?
Služební pes je pro nás velký kamarád a láska k němu trvá po celou dobu jeho psího života. Je to i o odpovědnosti a vytrvalosti při výcviku. Pro nás je pes nepostradatelný při vyhledávání osob a předmětů. Ale podle zákona o policii je také donucovacím prostředkem.

Jak si vedete na Prachaticku a jaké jste měli v poslední době úspěchy?
I letos se nám podařilo několik úspěšných akcí s využitím služebního psa. Například to bylo nalezení pohřešované osoby při pátrací akci. Nalezli jsme i pachatele, který se vloupával do rekreačních objektů. Tento pachatel se po defektu jeho vozidla ukryl v lese, ale měl smůlu, když ho našel služební pes. Úspěšní jsme často i při dohledání řidičů, kteří utečou od dopravních nehod. I letos se našemu kolegovi se služebním psem specialistou na vyhledávání omamných a psychotropních látek podařilo nalézt drogy v osobním motorovém vozidle.

Na závěr dvoudenního mistrovství přijel pogratulovat psovodům i ředitel prachatického územního odboru Policie ČR Pavel Bártík. Ten mimo jiné vyzdvihl důležitost služební kynologie, vyjádřil všem uznání a s hlavním rozhodčím Janem Komárkem a ředitelem mistrovství republiky Jiřím Dupalem předali vítězům poháry, diplomy, upomínkové předměty, granulované krmivo a věcné ceny pořízené za přispění sponzorů – firem Fitmin, ELE, INELSEV, ROST a Oděvy Hotový.

Speciální kynologický svaz Tart si ve svém zkušebním řádu klade za cíl zvýšení úrovně kynologie a stanovení základních pravidel pro přezkušování psů služebních a pracovních plemen v přirozených podmínkách, zaměřených na ochranu majetku, života a zdraví osob, a podporu sportovního vyžití psovodů.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky