ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Neumannka hostí jubilejní padesátou výstavu

ZPRÁVA a OBRAZEM - Pro prachatickou galerii designu je tak nová dva měsíce trvající expozice významným jubilejním milníkem, který je tentokrát hlavně o židlích.

    

  

# Neděle 1/10 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Neumannka, za kterou stojí architekt Jakub Nepustil, pozvala na říjen a listopad malou rodinnou manufakturu Situs, která začínala v devadesátých letech jako prodejce nábytku a od roku 2007 také vyrábí vlastní nábytek v několika kolekcích. Než v pátek 29. září večer výstava začala, uvedla ji hudebně prachatická klavíristka Drahoslava Satorová, která se tentokrát představila s vlastními skladbami a také zazpívala.

Firmu Situs, coby jubilejního vystavujícího v Neumannce, označil Jakub Nepustil za typického představitele studií a firem, které chtěli zvát do této galerie od doby, co ji ve svém domě v Neumannově ulici nedaleko kláštera provozují. A také za ukázku toho, že i na židli, kterou navrhl snad každý designér, je stále ještě co objevovat.

„Mám tu značku rád, protože je to příklad české firmy, která začínala úplně od nuly a vyrábí a produkuje věci, které považuji za nadčasové,“ řekl Jakub Nepustil na vernisáži a dodal: „Nábytek, který vyrábí Situs, mohou pak používat vaše děti a děti vašich dětí a pořád ta židle bude krásná, i když její pořizovací cena je vyšší než nějaké levnější židle někde na rohu.“

Situs patří rodině Husičkových a sídlí v Unčovicích u Litovle. Showroom má v Praze. Manufaktura se přitom snaží soustředit na výrobu nábytku zejména z masivu, spoléhá na řemeslné postupy a když už používá stroje, tak české výroby. Záležet si přitom nenechává jen na designu, ale i na ekologii. Jejím hlavním designérem je Petr Šebela.

Ač bylo zahájení jubilejní padesáté výstavy pro Neumannku svým způsobem oslavou, na dort nedošlo. Jakub Nepustil však zmínil, že s manželkou přemýšleli o tom, jak dlouho ještě tuto galerii budou chtít provozovat. Neumannka je v našem regionu unikátní soukromou galerií designu, ve které vystavují české špičky světové úrovně. Po umělecké stránce jde o jeden z nejcennějších projektů Prachaticka.

„Měli jsme tu takové špičky, jako Jana Němečka ze studia Olgoj Chorchoj, nedávno jsme tu měli Andreu Vytlačilovou nebo třeba Annu Marešovou, a to jsou jména, která jsou známá i ve světě a jsme rádi, že jsme je mohli v Prachaticích přivítat. A když vidím příznivce, kteří chodí na naše výstavy a máme tu i návštěvníky z Prahy a Český Budějovic, tak myslím, že to ještě chvíli dělat budeme,“ řekl Jakub Nepustil. - Výstavu je možné navštívit do 22. listopadu ve všedních dnech vždy od dvanácti do šestnácti hodin.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky