ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

O novém bydlení na sídlišti rozhoduje soutěž

ZPRÁVA - Architektonická soutěž za 625 000 korun rozhoduje v Prachaticích o tom, jak má být zastavěn poslední velký volný pozemek na sídlišti na Šibeničním vrchu.

    

  

# Středa 27/9 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Veřejnost by se měla v nejbližších dnech nebo týdnech dozvědět, jak vypadají návrhy pěti architektonických studií na zastavění velké volné plochy u začátku Národní ulice u křižovatky u firmy Vishay Electronic. A také který z těchto návrhů vybrala hodnotící komise jako nejlepší. Architektonická soutěž, kterou kvůli tomu vypsalo město, je totiž u konce.

O vypsání soutěže rozhodli prachatičtí radní letos v květnu, když na odměny pro soutěžící studia uvolnili 550 000 korun a na odměny pro porotu 75 000 korun. Pět oslovených studií pomáhal vybrat i městský architekt. V pondělí 25. září se nad návrhy měla sejít hodnotící komise a její závěry má nyní dostat na stůl rada města.

Cílem vypsání architektonické soutěže bylo ověřit možnosti zástavby pozemku, který má rozlohu o něco větší než jeden hektar a je podle územního plánu určen pro bydlení. „A to urbanisticky a architektonicky kvalitním návrhem, který bude zároveň i ekonomicky atraktivní a hlavně realizovatelný,“ vysvětlil pro prachatickoNEWS.CZ místostarosta Jakub Nepustil.

Soutěžící studia měla mimo jiné dbát na vysoký podíl městské zeleně, navrhovat bytové jednotky v souladu s dobovými trendy, ověřit i možnosti způsobu zapuštění části objektů do terénu a řešit i otázku zvýšení počtu parkovacích míst, kterých je v této lokalitě nedostatek.

„Budoucí zástavbu (tu) plánujeme v režii města nebo společně s případným developerem,“ uvedl k dalšímu postupu pro prachatickoNEWS.CZ starosta Jan Bauer. „Po vyhodnocení výsledků bychom vedle webové prezentace rádi zorganizovali také výstavu soutěžních návrhů,“ dodal Jakub Nepustil.

Město přitom soutěž realizovalo bez dotace, i když zřejmě nemuselo. V době, kdy se na radnici připravovalo rozpočtové opatření na uvolnění peněz na odměny a také zadání soutěže, byla ministerstvem pro místní rozvoj vypsána dotační výzva pro obce a města právě na podporu architektonických soutěží. Získat bylo možné až polovinu nákladů na odměny v soutěži.

Na naši redakční otázku, zda město shání nebo sehnalo na architektonickou soutěž nějakou dotaci, přitom místostarosta Jakub Nepustil nejprve odpověděl: „Na konkrétně takové projekty žádný dotační titul aktuálně není“ a ve své druhé odpovědi pak uvedl: „Ne, pro daný účel (to) nebylo relevantní“.

Koalice se tak může zřejmě dočkat výtky od opozice, že takto se nerozhoduje o záležitostech města „s péčí řádného hospodáře“, jak to ukládá zákon o obcích.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky