ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Světla nad soumarským řopíkem za odvahu 1938

ZPRÁVA - Muzeum lehkého opevnění na Soumarském mostě se zapojilo o víkendu do akce připomínající československou odvahu bojovat v roce 1938.

    

  

# Úterý 26/9 2023 – TEXT: Ladislav Beran a Tomáš Přibyl

FOTO: Ladislav Beran a Jaroslav Pulkrábek – KIC Volary

Celostátní dobrovolnická a apolitická akce nazvaná Světla nad bunkry se letos konala už poosmé. Vždy 23. září připomíná výročí vyhlášení všeobecné mobilizace v roce 1938, kdy bylo připraveno bránit Československo jeden a čtvrt milionu mužů. Nemalá část z nich nastoupila na linii opevnění podél hranic složenou z bunkrů, kterým se říkalo řopíky.

Letos uplynulo od velké československé mobilizace v sobotu 23. září už osmdesát pět let. Nad řadou bunkrů podél hranic Československa proto dobrovolníci a milovníci vojenské historie opět rozsvítili řetěz světel připomínající tehdejší většinovou odvahu národů Československa bránit svou zem před hitlerovským Německem. Nad bunkry přitom také zněla československá hymna.

V muzeu lehkého opevnění na Soumarském mostě, které vybudovala a udržuje dobrovolnicky skupina lidí, se do této akce v sobotu zapojili programem začínajícím za světla a končícím noční prohlídkou řopíku udržovaného ve stavu jako v roce 1938.

Přišli přitom nejen návštěvníci sousedního kempu. Děti si tu mohly zastřílet ze vzduchovky, k prohlídce byl připraven řopík pojmenovaný Honzík a také vojenské vybavení u něj i historické materiály. Nechyběl přitom ani guláš.

Hlavní část programu – slavnostní rozsvícení světel nad bunkrem s čestnou stráží a hymnou – pak přišlo na řadu v osm hodin večer. Na nasvíceném bunkru byly také zažehnuty dýmovnice v barvách české vlajky, které podtrhly emotivnost této akce.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky