ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Zaměstnavatelé Prachaticka čekají asi stagnaci

ZPRÁVA - Za posledních pět měsíců ubylo v okrese Prachatice zhruba dvacet procent volných míst. Zdá se tak, že místní firmy nečekají ekonomy avizovaný růst.

    

  

# Úterý 26/9 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl

Tak rychlý pokles počtu volných míst okres Prachatice nezažil řadu let. Od konce dubna do konce srpna jich v našem regionu ubylo 339. Volných míst u nás přitom ubývá dlouhodobě od loňského začátku jara. Do té doby se jejich počet pohyboval několik let kolem dvou tisíc. A to i v době covidových restrikcí. V absolutních číslech jde o pokles z 1656 volných míst na konci dubna na 1317 na konci srpna.

Ve druhé polovině letošního roku už přitom ekonomové očekávali obnovení růstu české ekonomiky. Chování zaměstnavatelů na Prachaticku ale spíše napovídá tomu, že čekají pokračování stagnace. Nedostatku růstu navíc nasvědčuje i zpomalení poklesu české inflace i pokles důvěry v českou ekonomiku, za kterým má stát zpomalení průmyslu.

Napovídají tomu nejen celkové počty volných míst na konci posledních několika měsíců a jejich pokles, ale i detailnější statistiky jednotlivých měsíců. V červenci zaměstnavatelé Prachaticka nahlásili Úřadu práce 42 nových míst, ale 128 jich zrušili. A v srpnu byl tento trend ještě výraznější, když nahlášeno bylo 48 nových míst a zrušeno 182.

Zatím jde o mírně znepokojující trend. Co se však týče počtu lidí bez práce v okrese Prachatice, je situace stále dobrá. Na konci srpna jich bylo v evidenci Úřadu práce jen 864 a za posledních pět měsíců se toto číslo snížilo o 112. Nezaměstnanost tak u nás dál není velkým socioekonomickým problémem, ale kvůli poklesu počtu volných míst se stává složitější hledání práce.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky