ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Žena z Prachaticka je obětí fiktivního e-shopu

ZPRÁVA - Prachatická policejní mluvčí informovala o dalším internetovém podvodu s poškozenou z Prachaticka. Kupovala elektrokoloběžky v e-shopu, který pak zmizel.

    

  

# Úterý 26/9 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl

Různé typy internetových podvodů se v policejních svodkách pro novináře a žurnalisty objevují v posledních letech častěji než klasické krádeže. Tentokrát jde přitom o nový způsob provedení podvodu, který zatím nebyl na Prachaticku policisty ve zveřejněných svodkách popsán. Místně příslušní k jeho vyšetřování jsou policisté z obvodního oddělení v Horní Vltavici, což znamená, že poškozená je z oblasti, kterou mají na starosti.

Žena chtěla nedávno koupit dvě elektrokoloběžky a našla si e-shop, který nabízel elektrokoloběžky značky Sencor. Po objednání jí přišel od pachatele e-mail s QR kódem pro zaplacení. A ona převedla ze svého účtu více než třináct tisíc korun pachateli, který evidentně postupoval velmi sofistikovaně.

„Do současné doby však důvěřivá žena zboží neobdržela a peníze jí zpět vráceny také nebyly. Internetové stránky, kde si zboží objednala, byly smazány a komunikaci s ní podezřelý přerušil, jakmile od ní získal finanční prostředky,“ řekla prachatická policejní mluvčí Martina Joklová.

Policie přitom opakovaně radí nakupovat raději v kamenných obchodech, kde kupující zboží vidí a může si ho vyzkoušet. A když už chcete nakupovat na internetu, tak alespoň vyhledávat prověřené a důvěryhodné prodejce a nikdy neplatit za zboží předem.  

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky