ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Přednáškový podzim Prachatického muzea je tu

ZPRÁVA - Nová přednášková sezóna v Prachatickém muzeu odstartuje na začátku října a bude pestrá. Návštěvníky přednášek povede za sklárnami i do Hollywoodu.

    

  

# Sobota 23/9 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl

Podzimní série přednášek v Prachatickém muzeu začne v úterý 3. října a potrvá do 5. prosince. V tuto chvíli je v jejím programu pět přednášek, které slibují nejen zajímavá témata, ale zejména nabízí garanci toho, že jejich obsah má nějakou hodnotu a vytvořili ho odborníci na dané téma.

Přednášky se budou konat jako obvykle v přednáškovém sále Prachatického muzea, do kterého se vchází zadem z Neumannovy ulice a pro všechny platí jednotný čas zahájení v sedmnáct hodin. První přednášky se ujme 3. října Jitka Lněničková - kurátorka Pavilonu skla Klatovy a autorka řady publikací věnovaných nejen šumavskému sklářství.

„Její přednáška představí historii sklářské výroby na Vimpersku, která se píše téměř sedm století a prošla mnoha vzestupy i pády. Bude řeč o středověkých sklárnách v hlubokých šumavských hvozdech i o moderních sklářských továrnách, o výrobě korálků i špičkových uměleckých designech,“ uvedla Lenka Kunová z Prachatického muzea.

Dva týdny na to 17. října pak přijede do Prachatic přednášet Vojtěch Šlapák z Ústavu světových dějin filosofické fakulty Univerzity Karlovy. Mluvit bude o životě a době filmové ikony Charlieho Chaplina. Představí tak mimo jiné jeho cestu z naprosté bídy až na vrchol amerického snu a také jeho proměnu z komika v proroka.

Další tři přednášky ještě nemají zpracované anotace, ale i podle jejich témat se dá mluvit o tom, že bude stát za to, se na ně vypravit. Historik Jiří Chvojka představí 7. listopadu zajímavosti (nejen) z našich hřbitovů. Velký znalec historie našeho regionu Pavel Fencl promluví 21. listopadu o Karlu Klostermannovi a historik Václav Černý z Jihočeské univerzity představí 5. prosince vojenskou službu na přelomu 18. a 19. století.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky