ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Strážníci dostanou nové SUV za tři čtvrtě milionu

ZPRÁVA - Prachatičtí radní souhlasili s uvolněním sumy 780 000 korun na nákup nového vozu městské policie. Starý se kvůli jeho poruchovosti nevyplatí opravovat.

    

  

# Pátek 1/9 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl

Důvodová zpráva, kterou radní dostali od strážníků, mluví o tom, že jejich vůz značky Peugeot Rifter je neekonomické opravovat. Po poslední poruše doporučil značkový servis výměnu jeho motoru s odhadovanou cenou 160 000 korun. Peugeot skončil v servisu proto, že se dostal olej do okruhu chladící kapaliny při běžné jízdě po městě.

Strážníci ale podle všeho mají s tímto vozem problémy dlouhodobě. Už v záruční době bylo nutné vyměnit olejové čerpadlo, rozvody a opravovat alternátor. Po záruční době to pak byla další oprava alternátoru a vůz byl také dvakrát v servisu kvůli klepání v motoru, u kterého technici nedokázali určit příčinu. „Z těchto důvodů se jeví jako zcela neekonomické investovat další peníze do výměny motoru,“ konstatoval v důvodové zprávě pro radní ředitel městské policie Ivo Novotný.

Místo poruchového Peugeotu by chtěli strážníci nové SUV, protože s těmito vozy mají dobré zkušenosti v provozu městské policie. Poptali proto několik jejich prodejců a nejlépe jim vyšel, vzhledem k jejich podmínkám, Hyundai Tucson 1,6 T GDi. A to i proto, že tyto vozy používá také Policie ČR a sami prachatičtí strážníci mají dobré zkušenosti s vozem Hyundai iX35, se kterým za třináct let provozu najeli bez větších poruch 274 000 kilometrů.

Ředitel městské policie proto požádal starostu o uvolnění peněz na nový vůz a vypsání výběrového řízení, s čímž radní souhlasili. Nové auto navíc bude muset být dovybaveno majákem a sirénou, dostane označení městské policie a boxy na různé vybavení a pro odchycená zvířata. Část z uvolněné sumy také pokryje náklady na vymontování radiostanice a GPS ze starého vozu a namontování do nového.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky