ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Jeden z moderních symbolů města je poškozen

ZPRÁVA - Prachatické sluneční hodiny na Malém náměstí přišly o část svého ukazatele. Příčinou je únava materiálu, kterou neodhalilo ani pět kontrol ročně.

    

  

# Čtvrtek 31/8 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Horní polovina ukazatele slunečních hodin upadla před několika dny. Celý ukazatel byl dlouhý tři metry a šedesát centimetrů a odlomená část měří sto osmdesát centimetrů. Městský úřad o tom informoval na svém webu v textu vedoucího stavebně správního odboru Antonína Jurčo.

Příčinou podle něj byla únava materiálu, kterou neodhalily ani pravidelné prohlídky hodin. „Stav hodin je kontrolován průběžně, nejméně pětkrát ročně. Vizuálně se stále jevil stejně. Selhání materiálu nic nenasvědčovalo,“ uvedl pro prachatickoNEWS.CZ.

Město nyní čeká na rozpočet nákladů opravy od kamenické firmy. K dispozici by ho mělo mít zhruba v polovině září. Náklady přitom radnice nebude moct hradit z dotace na obnovu památek, protože hodiny nejsou památkově chráněné. Odlomenou část hodin město uložilo do areálu Technických služeb.

Hodiny pochází ze sedmdesátých let dvacátého století a za zhruba padesát let, co na Malém náměstí stojí, se staly jeho neodmyslitelnou dominantou. S jejich zachováním zde počítá i připravovaný projekt rekonstrukce Malého náměstí. Svého času byly považovány za největší ve střední Evropě, ale tento rekord nikdy nebyl nijak oficiálně potvrzen. Jejich účetní hodnota je podle karty majetku města z roku 1993 rovných 96 402 korun.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky