ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Sedmé CD nahrávali u sv. Jakuba a v Bratislavě

ZPRÁVA - Prachatičtí klarinetisté nezvykle už pět let nevydali nové řadové CD. Letos v prosinci to však napraví a pokřtí CD živých nahrávek v originálních úpravách.

    

  

# Středa 30/8 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Klarinetový soubor Prachatice vedený už sedmnáct let Janem Hovorkou je svého druhu hudební úkaz Prachaticka, jaký jen tak v podobně velkých městech nemají. Poslechnout si ho můžete na vernisážích, samostatných koncertech nebo třeba na nocích kostelů, a hlavně na evropských i českých festivalových scénách.

Obdivuhodná přitom není jen jeho šíře uplatnění na podiích, ale i jeho žánrové rozkročení, které sahá od filmových melodií, swingu, populárních písní až po klasiku nejrůznějších období. Vždy v precizním provedení, ve vlastních úpravách a většinou se zpěvačkou Petrou Sovovou z prachatické střední pedagogické školy.

To vše bylo možné zažít i na jejich zatím posledním vystoupení v malebném kostelíku svaté Anny na Libínském Sedle v neděli o minulém víkendu. Už dlouho si ale nebylo možné poslechnout od prachatických klarinetistů jejich nové CD. Poslední řadové natočili v roce 2018.

Změnit to plánují 14. prosince v aule prachatického gymnázia, kde chystají speciální koncert a křest nového CD. „Nahrávky máme již hotové. Jedná se tentokráte o živé záznamy ze dvou koncertů, které se konaly v Prachaticích a Bratislavě. Prachatické nahrávky jsou z našeho tradičního vystoupení na noci kostelů u svatého Jakuba a slovenské nahrávky pocházejí z koncertní síně Klarisky v centru Bratislavy,“ uvedl pro prachatickoNEWS.CZ vedoucí klarinetistů Jan Hovorka.

Nové CD by podle současných představ souboru mělo obsahovat maximálně dvanáct skladeb. Pracuje už se přitom i na grafické podobě a na přípravě CD se podílí i ostatní členové souboru Petr Chalupský, Vítek Neužil, Tomáš Janoušek i se zpěvačkou Petrou Sovovou, která v některých skladbách se souborem vystupuje už několik let.

„Doufáme, že CD bude velké překvapení pro naše posluchače. Obsahovat bude novinkové skladby z posledních dvou let, které na CD ještě nemáme a bude se jednat jak o filmovou, swingovou a současnou hudbu, tak i o lehčí formu klasiky. Všechny nahrávky jsou nahrány v našich originálních úpravách,“ doplnil další informace Jan Hovorka.

Do doby vydání nového CD však nečeká klarinetisty jen jeho příprava, ale také řada koncertů. Vystoupením na Libínském Sedle, ze kterého jsou naše fotografie, se soubor vrátil k vystupování po krátké prázdninové pauze a jeho program na nejbližší týdny je hodně plný.

„Čekají nás koncerty v Horažďovicích, Českých Budějovicích, Praze, Záblatí, Čkyni, vernisáž ve Zlaté Koruně a hudební doprovod předávání oblastních cen v Německu, které se koná ve Freyungu,“ řekl Jan Hovorka. Kompletní seznam nejbližších koncertů klarinetistů najdete na jejich webu www.kspt.cz.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky