ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Má město koupit bývalé kino a Rumpálův dům?

ZPRÁVA - Objekty bývalého kina, Rumpálova domu a ojedinělé pasáže, která je spojuje, jsou na prodej. Co na to říkají hlavní představitelé opozice a koalice?

    

  

# Středa 30/8 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Blok objektů, který propojuje prachatické Velké náměstí a Křišťanovu ulici, má strategicky důležitý význam pro oživení centra, cestovní ruch a kulturní život. Město se ho postupně zbavilo v privatizaci, ve které ho získala firma DOZER podnikatelky Aleny Ládové. Ta je majitelem podle katastru nemovitostí stále a nyní ho nabízí prostřednictvím realitní kanceláře Sorent-CB k prodeji.

prachatickoNEWS.CZ proto otevírá veřejnou debatu o tom, zda by se měla radnice pokusit ho opět získat a oživit ho například kulturními, turistickými i komerčními projekty. Oslovili jsme kvůli tomu několik zastupitelů na jejich oficiálních městských e-mailových adresách.

Odpovědi jsou zatím trochu překvapivé v tom, že vizionářsky a aktivně tentokrát uvažuje spíše opozice, zatímco koalice se tváří jako by šlo jen o další problém a starost. Respondenti odpovídali na otázku, zda by se město mělo pokusit tyto objekty získat:

Jan Bauer – starosta Prachatic:
Mám informaci, že Rumpálův dům by mohl být k prodeji. Žádná jednání na úrovni koalice nebo se současnými vlastníky neproběhla a ani neprobíhají. S kolegy místostarosty jsem to nedávno krátce diskutoval na poradě vedení. Myslím si, že naše město musí především efektivně provozovat stávající majetek a pokud to neumíme, tak ho musíme pronajmout. Mimořádné koupě nebo prodeje majetku jsou legitimní a vždy záleží na konkrétní situaci.

Dlouhá léta se v Prachaticích neřešil vybydlený rohový komplex Národního domu, neřešil se Děkanský dům, máme opuštěnou bývalou střelnici, máme roky neřešenou chatu na Libíně, velké investice si vyžádá rekonstrukce bývalé hasičské zbrojnice na knihovnické centrum. Myslím si, že dlouhodobě investičně zanedbaného majetku máme dost a kupovat si za nemalé peníze další problém není dobrý nápad.

Pokud si pamatuji, tak významná část Rumpálova domu směrem do Velkého náměstí, kde je dnes vietnamská prodejna, se prodala těsně po revoluci v roce 1992. Zadní část směrem do Křišťanovy ulice zastupitelé prodávali asi o deset let později. Tehdejší, ale i dnešní majitel Rumpálova domu, chtěl propojit náměstí s Křišťanovou ulicí, což nám tehdy ale i dnes přijde jako dobrý nápad.

 

Martin Malý, lídr největšího klubu v zastupitelstvu a bývalý starosta:
Abych se přiznal, tak z osudu tohoto objektu a ze současného stavu je mi smutno. Přiznám se, že to bylo ve skrytu duše moje mnohaleté přání - získat celý tento objekt zpět do vlastnictví města. Když se zeptáte mých nejbližších kolegů, tak vám potvrdí, že jsem o tom často mluvil.

Bývalé vedení v roce 2001 část tohoto objektu prodalo za tuším že 1 mil 300 tis Kč. Ve skutečnosti novému vlastníku v průběhu následujících let dalo především na různých dotacích do památkové péče velkou část zpátky. A to nebudu ani mluvit o tom, že za mnohem větší peníze následně za přibližně čtyři roky investovalo do zprovoznění stálého kina na Národce. To je takové… Řekl bych, jak se říká v jednom přísloví, turecké hospodářství. A to asi zrovna teď urážím Turky.

Můj názor je, že město tyto objekty nikdy nemělo prodávat. Dnes je vidět, že to nebyla podařená privatizace, tak jako i v mnoha jiných případech. A pokud se mne ptáte, zda by mělo město usilovat o získání všech těchto objektů zpět, pak odpovídám - jednoznačně a rozhodně ano!!! Předpokládám však, že současné vedení tyto objekty koupit zpět chtít nebude, protože by tím přiznalo, že se mu tento prodej (privatizace) prostě nepodařil.

Město by tyto objekty mohlo znovu upravit pro kulturní potřeby občanů - tedy důstojné kino, ale nejenom kino. Využít by se určitě dal prostor bývalého Divadélka Klenba pro různé přednášky a spolkovou činnost. Může tu být byt, obchodní pasáž, ale ne ta, co je tam dnes, ale skutečná pasáž korespondující s historickým náměstím.

Z malého obchůdku bychom mohli vybudovat třeba zázemí pro budoucí kino, divadlo, zkrátka zázemí pro naše íčko apod. Určitě by se dala vymyslet celá řada využití. Jen by se muselo chtít. Je to objekt skutečně mimořádné památkové i strategické hodnoty. Objekt takových hodnot by skutečně mělo vlastnit město!

 

Jan Kotrba, místostarosta Prachatic:
Osobně si myslím, že ve finančních možnostech města to v současné době není (s opravami apod.). Obzvlášť, když vezmu v úvahu monstrózní investici do nové knihovny. Předem k tomu diskuzi obecně neodmítám, jen mám strach, že kdyby se zastupitelstvo města usneslo, a tyto objekty opravdu koupilo, není v současné době k dispozici žádný projekt, který by byl k použití v brzkém časovém horizontu.

Miroslav Lorenc, zastupitel a bývalý místostarosta:
Jsem jednoznačně pro koupi kina, které patří společně s divadlem do kulturního historického koloritu města. Minulé vedení (pan současný starosta) jej prodal do soukromých rukou! Potěšilo by mne, kdyby město Prachatice mělo centrum kulturního dění v centru (kino, divadlo, letní kino a knihovnu). Těším se na to.

 

Robert Zeman, zastupitel a bývalý radní a místostarosta:
Ve světle plánovaných výdajů cca 160 milionů na knihovnu vidím jako strategicky důležitější, a říkal jsem to na pracovním zastupitelstvu, realizovat odkup lázní do majetku města, odkup hotelu Active. A z tohoto pohledu je odkup tohoto domu také vhodnější. Podobně jako to bylo s chatou na Libíně.

Otázkou je, co s tím zastupitelstvo udělá, a zde je bohužel vidět, že nám obyčejná správa majetku nejde. V podstatě se vše zvrhne v megalománii. Bazén, kino, park, chata... Lázně jsme také kdysi odkoupili a vidíte výsledek - ztráta pro občany a nulová politická odpovědnost... Koalice má v hlavě jen knihovnu a nic je nezajímá, necouvnou a chybu nepřiznají…

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky