ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Rozhledna dostane k narozeninám počítadlo

ZPRÁVA - Spolek PRO Šumavsko a město Prachatice začnou od září sčítat návštěvníky rozhledny na Libíně. Data, která získají, budou sloužit i k nastavení vstupného.

    

  

# Neděle 27/8 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl

Zapsaný spolek PRO Šumavsko si klade za cíl pracovat v našem regionu na rozvoji cestovního ruchu a na počítadlo návštěvníků na libínské rozhledně se mu podařilo nedávno získat dotaci. Ta má dosáhnout sedmdesáti procent z nákladů, které jsou předběžně odhadovány na šedesát tisíc korun. Polovinu ze zbytku pak uhradí město a polovinu spolek.

„Instalace proběhne během září. Pomocí tepelného záření bude senzor snímače zaznamenávat průchod osob. Bude umístěn ve vchodu rozhledny ve vnitřní části,“ vysvětlila pro prachatickoNEWS.CZ vedoucí odboru kultury, školství a cestovního ruchu prachatické radnice Martina Klinecká. Údaje z počítadla bude dostávat spolek PRO Šumavsko a vyhodnocovat je bude s městem.

Spolek nemůže dát počítadlo do rozhledny bez souhlasu radnice, protože patří městu. Ten ale před několika dny vyslovili radní, a tak instalaci už nic nebrání. Město souhlasilo i proto, že i pro něj mohou být informace z počítadla užitečné. „Slibujeme si od toho cenná data, která nám do budoucna pomohou zvolit vhodný způsob výběru vstupného a plánovat případné další opravy. Určitě je zohledníme i při dalším rozvoji této lokality,“ uvedl k tomu starosta Jan Bauer.

Rozhledna na 1096 metrů vysokém Libínu, který je nejvyšší horou šumavského podhůří, patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům našeho regionu. A to hlavně kvůli výhledu – za jasného počasí je z ní vidět až do Alp. Vysoká je sedmadvacet metrů a otevřena byla slavnostně 16. září 1883. Za pár dní tak bude mít sto čtyřicáté narozeniny.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky