ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Nový prachatický tajemník pochází z Vimperka

ZPRÁVA - Prachatický městský úřad povede od září nový tajemník. V minulosti působil jako úředník na ministerstvu vnitra a také v komunální politice jako člen ODS. 

    

  

# Pátek 25/8 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl

Na postu tajemníka Městského úřadu Prachatice dochází ke změně v posledních letech už podruhé. Poté, co zemřel před více než dvěma lety dlouholetý prachatický tajemník Karel Pašek, nahradil ho po výběrovém řízení v září 2021 Radim Rouče.

Ten před tím působil deset let jako tajemník městského úřadu v Českém Krumlově a z prachatického úřadu odešel na konci letošního května poté, co dostal nabídku ze soukromého sektoru. Jeho jméno se objevilo na webu firmy Čevak u kolonky ředitele pro strategický rozvoj.

V novém výběrovém řízení pak komise vybrala a doporučila ke jmenování ze dvou uchazečů Luboše Šafránka. Ten se už představil i zastupitelům, kterým mimo jiné prozradil, že je rodákem z Vimperka, je ženatý, má dvě děti a je mu jednačtyřicet let. V posledních letech působil jako vrchní ministerský rada na ministerstvu vnitra na odboru zabývajícím se migrační a azylovou politikou.

„Po čtrnácti letech v Praze a Středočeském kraji jsem se chtěl přestěhovat i kvůli rodině zpět do jižních Čech a objevil jsem tuto nabídku,“ vysvětlil Luboš Šafránek zastupitelům, proč se o místo tajemníka v Prachaticích ucházel. „Říkám to proto, aby tu nebyly nějaké pochyby o tom, že někdo z Prahy jde do Prachatic. Jde o to, že se v uvozovkách vracím domů,“ dodal.

Zastupitelům přitom také řekl, že v minulosti působil v komunální politice v Milovicích, kde žil. A to jako radní a zastupitel. Kandidoval a zvolen byl jako člen ODS. Před zastupiteli se však o svém členství v Občanské demokratické straně nezmínil. Z ODS je i současný prachatický starosta Jan Bauer, který nového tajemníka jmenoval.

Pokud by Luboš Šafránek členem Občanské demokratické strany stále byl, zákon by tím automaticky neporušoval. Tajemníci mohou být podle informací na webu ministerstva vnitra členy politických stran a hnutí, ale nesmějí v nich zastávat funkce. Starosta Jan Bauer také před zastupiteli zmínil, že se s novým tajemníkem osobně znají.

Funkce se nový tajemník prachatického městského úřadu ujme od 11. září.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky