ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Bývalé vimperské Benátky dostávají nový kabát

ZPRÁVA - Ve Vimperku je v plném proudu revitalizace veřejného prostoru ulic Karla Weise a Sklářská, do kterého se neinvestovalo více než padesát let.

    

  

# Pátek 25/8 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Vimperská radnice letos a příští rok do této lokality investuje zhruba čtrnáct milionů korun. Jde o jednu z největších investic města v letošním roce, která se dotýká hlavně veřejného prostoru, který obývá zhruba čtyři sta padesát lidí. To představuje asi šest procent obyvatel Vimperka.

„Stavba se týká rekonstrukce vodovodu, kanalizace, chodníků, veřejného osvětlení, mobiliáře a zeleně. Pro finanční náročnost je rozdělena do dvou let. Letošní první etapa by měla končit v místech historického mostu původního koryta řeky Volyňky a příští rok budou práce od tohoto místa pokračovat,“ uvedl pro prachatickoNEWS.CZ místostarosta Zdeněk Kuncl. „Tato lokalita byla vybudována v závěru 60. let a od té doby se tam více méně kromě zateplení domů s veřejným prostorem nic moc nedělalo,“ dodal.

K úpravám a revitalizaci veřejného prostoru v této části Vimperka se mohli několikrát vyjádřit všichni její obyvatelé a studie, která byla základem projektu, nemalou část jejich připomínek akceptovala. K větším změnám tu pak bude patřit třeba i vytvoření chodníků na místech vyšlapaných pěšin a ve Sklářské ulici naproti vjezdu do čerpací stanice vznikne nová autobusová zastávka.

Před více než dvěma stoletími v této lokalitě vyrostla na zelené louce první sklárna a tato oblast měla dlouho průmyslový charakter. V 19. století tu jednu dobu vznikl u sklárny systém různých kanálů a náhonů, který připomínal systém kanálů mezi domy v Benátkách. Z této doby se tu dochoval pozůstatek starého mostu přes Volyňku a také panský dům, který stále patří potomkům majitelů sklárny, která tu stávala.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky