ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Prachatické hrušky plodí na Moravě o sto šest

DOBRÁ ZPRÁVA - Do Prachatic dorazily další informace o tom, jak se v Hruškách po tornádu daří neobvyklé a symbolické pomoci, která tam dorazila díky sbírce právě z Prachatic.

    

  

# Čtvrtek 24/8 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl

FOTOGRAFIE poskytlo Město Prachatice

V tomto malém příběhu nejde o hodně peněz, ale o symboliku. Před dvěma lety v létě jih Moravy zasáhlo ničivé tornádo a poničilo řadu obcí. Těm se přitom poměrně rychle dostalo velké finanční, materiální a také dobrovolnické pomoci. Výtěžky sbírek šly v součtu do stovek milionů korun.

Pár měsíců po řádění přírodního živlu pak v Prachaticích na radnici vznikla v rámci firemního dobrovolnictví sbírka, která se s velkou pomocí poničeným obcím nemohla moc srovnávat. Dostala název Hrušky pro Hrušky a šlo v ní hlavně o symboliku a snahu ukázat, že pomoc postiženým nekončí a může být i trvalejšího rázu.

Do sbírky určené na nákup hrušní pro jihomoravskou obec Hrušky se zapojili úředníci radnice, také členové sociální komise, několik prachatických seniorů a také někteří zastupitelé. Sešlo se zhruba šest a půl tisíce korun, za které město nakoupilo dvacet hrušní a do Hrušek je dopravila skupina vedená tehdejším místostarostou Miroslavem Lorencem.

Hrušně putovaly do rodiny Oldřicha a Jitky Komendových, kterým tornádo poničilo stodolu, dílnu, zahradu, dům i sad. Komendovi hrušně přitom rozdali i do dalších rodin a jedna byla zasazena také u sochy Nejsvětější Trojice na místní Hlavní ulici.

Loni rodinu Komendových navštívila skupina seniorů z Prachatic při svém pobytu na jihu Moravy a dočkala se velmi přátelského přivítání. Senioři tu také viděli, že první hrušeň z Prachatic nesla plody už rok po svém zasazení – šlo o první tři hrušky.

A letos se podobná návštěva opakovala. „Je skvělé, že náhodně do Hrušek přijeli letos lidé z našeho úřadu na soukromé putování a byli velmi mile a vstřícně přivítáni i u rodiny Komendových, která je informovala o růstu hrušek, o úrodě, ale také o vděčnosti k prachatickým dobrovolníkům,“ uvedla koordinátorka firemního dobrovolnictví na prachatické radnici Hana Rabenhauptová.

Z fotografií z této návštěvy je přitom jasně vidět, že prachatický příspěvek k obnově pěstování hrušek v Hruškách se uchytil velmi dobře. Pomoc z Prachatic tu tak bude dávat ovoce rok co rok, což vlastně znásobí i ekonomickou hodnotu této neobvyklé pomoci.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky