ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Radnice vylepšuje přístup do městského parku

ZPRÁVA - Z pěšiny vedoucí do vimperského parku u Volyňky se stává regulérní chodník. Také tu vznikne nové podium a už začalo i projektování šmýkačky do parku.

    

  

# Středa 23/8 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

V městském parku u Volyňky ve Vimperku se v posledních letech koná více a více kulturních a společenských akcí. Naposledy tu letos na jaře přibyl velikonoční trh. Z parku se tak stává hlavní místo veřejného života v morfologicky jinak hodně roztříštěném Vimperku.

I proto na radnici řeší nové přístupy do něj. V současnosti probíhá výstavba nového chodníku a schodů, které park lépe propojí s hlavní vimperskou tepnou, kterou je ulice 1. máje. Chodník vede za bývalou budovou Komerční banky, kde lidé vyšlapali pěšinu.

Upravit tuto stezku na chodník byl nápad Jolany Kutilové, který předložila do participativní části městského rozpočtu. Nakonec se ale ukázalo, že tento projekt nesplňoval podmínku participativního rozpočtu o nákladech do dvou set tisíc korun. V koalici se ale líbil, a tak se zastupitelstvo rozhodlo ho realizovat.

A k nápadu Jolany Kutilové navíc městský architekt René Dlesk připojil studii na malé pódium. To vznikne u konce chodníku a schodů a sloužit bude hlavně při různých kulturních akcích, jejichž organizátoři už tu nebudou muset stavět pódium vždy znova a znova.

Náklady na vybudování chodníku z ulice 1. máje do parku, schodů a podia mají činit podle výsledku výběrového řízení na dodavatele stavby necelé dva miliony korun. K tomu navíc rada města v červnu rozhodla, že vimperskému projektantovi Pavlu Vyskočilovi zadá vypracování projektu na schody a klouzačku, které do parku povedou pod budovou pošty v Sadové ulici.

O nápadu vybudovat tu nový vstup do parku, který vznikl na odboru životního prostředí, se na radnici jedná už nějakou dobu. V minulosti tu schody bývaly a podle městského architekta po nich toto místo opět volá. I proto loni městský architekt ve Vimperských novinách představil veřejnosti studii schodů a skluzavky.

Autorem návrhu je architekt Jakub Vašek a městský architekt, který je původem ze Slovenska, projekt představil v novinách ve své mateřštině. V té se skluzavka řekne libozvučně šmýkačka a tento název se pro tento projekt postupně vžívá.

Jak nová propojka parku s ulicí 1. máje, tak šmýkačka se schody sice nemohou být hlavními rozvojovými projekty nebo investicemi města, ale jsou velmi důležité pro hlavní veřejný prostor sloužící k setkávání obyvatel města.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky