ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Série velkých požárů na Prachaticku pokračuje

ZPRÁVA - Ve Slunečné vyhořela velká stodola a ve Vlčích Jamách plameny kompletně zničily vybydlený dům. Škoda v prvním případě je sedm a ve druhém přes milion korun.

    

  

# Sobota 19/8 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl

ZDROJ FOTO: facebookový profil Obce Lenora

Prachaticko už roky nezažilo takovou sérii velkých požárů, jako letos v létě v době velkých veder. Nejprve to byl požár hal se senem v bývalé Frutě ve Lhenicích. Likvidace trvala několik dní a první odhad škody byl 18,5 milionu korun – došlo k tomu 29. června.

Necelé dva týdny na to vyhořela ve Vimperku v areálu bývalých dolních kasáren hala s linkou na třídění odpadu. Vystřídala se tu více než stovka hasičů, a i tady trvalo uhašení několik dní. V pátek 14. července navíc ve Vimperku vyhořel jeden z objektů v hotelu Zlatá hvězda a první odhad škody byl zhruba deset milionů korun.

A v noci na dnešek 19. srpna zasahovali hasiči u velkého požáru zemědělských objektů ve Slunečné. Vyjížděli sem po oznámení ve 20:58 hodin a museli nakonec vyhlásit druhý stupeň požárního poplachu. Na místo vyjelo dvanáct cisteren profesionálních hasičů z Prachatic a šesti sborů dobrovolných hasičů.

„Zasažena byla hlavně stodola s uskladněnými balíky slámy a sena, druhou stodolu s pšenicí, a především obytnou část stavení, se hasiči snažili ochlazovat a uchránit. Uvnitř stodol nikdo nebyl,“ uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Krátce po třiadvacáté hodině hlásil velitel zásahu lokalizaci plamenů a pak probíhalo dohašování. Ráno začali hasiči vyvážet z obou stodol materiál a hledat s termokamerou zbylá ohniska. Příčinu požáru vyšetřovatelé zjišťují a odhad škody je zhruba sedm milionů korun.

A aby toho nebylo málo, tak v době plného nočního nasazení hasičů ve Slunečné přišlo v 1:08 hlášení o požáru vybydleného domu ve Vlčích Jamách u Lenory. Jeli sem opět profesionálové z Prachatic a také z Vimperka a Strakonic a s nimi i dobrovolní hasiči z Lenory, Volar a Horní Vltavice. „Požár byl plně uhašen krátce před půl sedmou ranní. Vzniklá škoda byla vyčíslena na 1 150 000 korun - příčinu vzniku požáru šetříme,“ uvedla Vendula Matějů.

Požár vybydleného domu ve Vlčích Jamách. Zdroj foto: facebookový profil Obce Lenora.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky