ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Šumava zažila velké pátrání po autistickém muži

ZPRÁVA - Část Šumavy, které se říká Královský hvozd, zažila v noci na čtvrtek 10. srpna velkou pátrací akci. Horští záchranáři při ní najezdili přes 1000 kilometrů.

    

  

# Čtvrtek 10/8 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl

FOTO poskytla Horská služba Šumava

V Královském hvozdu zhruba pět a půl kilometru od Černého jezera se ve středu 9. srpna po poledni ztratil u rozcestí zvaného Stateček devatenáctiletý mladý muž s PSA – poruchou autistického spektra, který nemluví. Jeho rodina tu byla na turistické túře a on se jí v jednu chvíli vzdálil.

"Muž byl naposledy viděn 9. srpna kolem jedné hodiny odpoledne v oblasti kolem Černého jezera na Šumavě, kdy šel po červené značce a u vodopádu Bílá strž sešel na žlutou značku. Následně se pohyboval u osady Bývalé chalupy pod Ostrým," uvedla včera policejní mluvčí  Michaela Raindlová, když se obracela s žádostí o pomoc na veřejnost.

Po oznámení o tom, že se ztratil, se rozjelo velké pátrání, kterému velela Policie České republiky a postupně se do něj zapojovali hasiči, Horská služba Šumava i její bavorský ekvivalent Bergwacht a bavorští policisté. Pátralo se totiž na Železnorudsku v blízkosti hranice, za kterou leží Národní park Bavorský les.

„Soustředili jsme se na pátrání přímo v horském terénu na turistických trasách i mimo ně, protože lokalitu důvěrně známe. V akci bylo sedm horských záchranářů s jedním psovodem, šest terénních aut a šestikolka,“ uvedl pro média Michal Janďura - náčelník Horské služby Šumava, která o pátrání dnes 10. srpna informovala novináře.

Dva horští záchranáři přitom v noci dál prohledávali oblast na hoře Svaroh, která se nad Černým jezerem tyčí do nadmořské výšky 1334 metrů a kde jsou i prudké strže a srázy. Podle tiskové zprávy Horské služby Šumava je na tuto oblast upozornil tip skupiny skautů z Liberce, kteří tu viděli osobu odpovídající popisu zraceného. A dvacet minut po půlnoci bylo jejich hledání úspěšné, když mladého muže našli. I když většinou nemluví, dokázal odpovědět slabým hlasem na volání záchranářů.

V době, kdy mladý muž nebyl k nalezení, přitom neutrpěl žádné zranění, byl v dobré kondici a záchranáři ho nakonec předali do péče rodiny bez nutnosti lékařského ošetření. „Dnes ráno jsme spočítali, že všechna naše vozidla najela při včerejší pátrací akci přes 1000 kilometrů. Jsme nesmírně rádi, že se enormní nasazení vyplatilo a že je mladík zpět v pořádku s rodinou,“ dodal k rozsahu pátrání náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky