ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Úbytek volných míst na Prachaticku pokračuje

ZPRÁVA - Dlouhé roky přehřátý trh práce na Prachaticku se začíná pomalu ochlazovat a s poklesem počtu volných pracovních pozic se zřejmě sníží i tlak na růst mezd.

    

  

# Úterý 8/8 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl

Pokles nabídky volných míst v prachatickém okrese se už nedá považovat za nějaký krátkodobý trend. V červenci opět pokračoval, a to ne úplně pomalým tempem. Na konci minulého měsíce nabízel Úřad práce na Prachaticku 1436 volných míst. Meziměsíčně jich ubylo čtyřiasedmdesát a za poslední dva měsíce necelých dvě stě.

Rychlost a rozsah úbytku volných míst v našem regionu však ještě lépe ukazuje srovnání posledních let. Před rokem na konci července jich u nás Úřad práce nabízel 1712 a před dvěma roky dokonce 2088. Za posledních čtyřiadvacet měsíců se tak jejich nabídka snížila o více než jednatřicet procent.

Stále přitom platí, že socioekonomicky je míra nezaměstnanosti na Prachaticku velmi nízká a společnost a veřejné rozpočty nijak neohrožuje. Na konci července byla 2,3 %, když v evidenci Úřadu práce bylo jen 872 lidí bez práce z našeho okresu. Doba přehřátí trhu, kdy zaměstnavatelé sháněli nové zaměstnance jen těžko, však zdá se končí. Za přehřátí trhu ekonomové označují situaci, kdy je právě jako nyní výrazný nedostatek lidí na práci.

Otázkou zatím zůstává, co udělá s trhem práce v závěru letošního roku a v příštím roce ekonomy očekávaný růst HDP. Nálada mezi zaměstnavateli se podle statistik Úřadu práce nezdá tak progresivní jako v minulých letech, a tak se zřejmě sníží tlak na růst mezd a zvýší se snahy o stabilizaci a růst produktivity.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky