ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Šumavský autor Ivo Stehlík napsal Mísení krve

ZPRÁVA - Volarský nakladatel, zemědělec i dřevorubec napsal a ke svým letošním šedesátinám vydal svou třetí knihu. Po pohádkách a zamyšleních přišel se sbírkou básní.

    

  

# Neděle 6/8 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl

Ivo Stehlík je svého druhu šumavský literární úkaz. Na Šumavu přišel jeho rod z Vysočiny a on tu hospodaří na půdě i pracuje v lesích a k tomu vydává knihy. Letos na jaře už jich měl na kontě devětadvacet. A k tomu ve volných chvílích píše. V roce svých šestatřicátých narozenin vypustil do světa Dřevorubecké pohádky a v roce svých padesátin vydal knihu krátkých zamyšlení inspirovaných šumavskou přírodou nazvanou Naplavené dříví.

Letos si pak nadělil k šedesátým narozeninám třetí autorskou knihu, která dostala název Mísení krve a je plná básní. Jde o poezii, která je jako život na Šumavě často dřevorubecky drsná a přímočará. Bez velkých něžností na povrchu. S velkou křehkostí uvnitř. Někdy i hravá jako autor, když se podílí třeba na pořádání Volarského sekáče. Každopádně je obsahově hodně robustní, a tak rozhodně stojí za to, se u ní v naší vyprázdněné době zastavit.

Ukázka z básně MÍSENÍ KRVE:
Jednou, až přijde můj čas,
smísím svoji krev s krví všech zabitých beranů.
Až budu tančit svůj poslední odzemek, doufám,
že někdo blízký mne bude hladit
a šeptat do mých uší ujištění
o mé nenahraditelnosti.

Kniha však není jen o holých verších, kterým dává na papíře podobu tiskařská čerň. Ivo Stehlík svou třetí knihu vydal i s ilustracemi. O ty se postaral akademický sochař Ivan Záleský ze severočeského Rumburku. Tento příští týden pětasedmdesátiletý sochař se většinou zabývá figurálními plastikami, jako ilustrátor se v Mísení krve představuje ve své kariéře vůbec poprvé a dává sbírce další rozměr.

Knihu je možné objednat na stránkách nakladatelství Knihy Stehlík.  

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky