ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Festival Šalom připomene židovské stopy u nás

ZPRÁVA - Prachatický okres oživí v pátek nový kulturně historický festival. Jednodenní komorní akce dostala hebrejské jméno Šalom a konat se bude v synagoze ve Čkyni.

    

  

# Středa 2/8 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl

Festival, při jehož pořádání se spojila pestrá směs spolků, organizací a institucí, si klade za cíl pohled do minulosti. Vzhledem k jeho názvu – šalom hebrejsky znamená pokoj/mír – to nemá být pohled znovu rozdělující, ale inspirující budoucnost. Jde tak o další z řady akcí a aktivit, které chtějí navázat na historii, kterou na Šumavě brutálně a definitivně ukončily odsuny a následně Železná opona.

„Festival Šalom je dalším kamínkem do obnovující se pestré mozaiky kulturního přediva a vztahů na území Šumavy, Pošumaví a Bavorského lesa. Bez vědomí minulosti je budoucnost neúplná. Je důležité nezapomínat, a ještě důležitější zamýšlet se, diskutovat a sdílet sounáležitost napříč věkem, vyznáním či národností,“ uvedla v pozvánce starostka Čkyně Stanislava Tůmová.

Kromě Obce Čkyně festival připravují také spolek Šumava Litera, spolek Knihy über Grenze, Městské kulturní středisko Vimperk, Společnost pro obnovu synagogy ve Čkyni a Literární dům autorů německého jazyka. Zahájit ho přijede i starostka Vimperka Jaroslava Martanová a také senátor Tomáš Fiala.

Festival se bude konat pravidelně vždy první pátek v srpnu, a tak jeho první ročník připadá letos na 4. srpna. Otevře ho komentovaná prohlídka zdejšího židovského hřbitova a konat se pak bude v obnovené čkyňské synagoze. Čkyně je díky těmto dvěma místům jednou z mála lokalit v našem okrese, kde se dochovaly a stále žijí židovské památky.

Hřbitov bude možné projít s judaistkou Petrou Vladařovou, která studovala na Univerzitě Karlově a je spoluautorkou knihy o jihočeských židovských hřbitovech, kterou vydal Národní památkový ústav. Na podvečer a večer jsou pak připravena v synagoze také dvě zajímavá talkshow. A prohlédnout si tu bude možné také dvě výstavy – jednu o stromech na židovských hřbitovech a druhá nabízí textilní obrazy.

Synagoga ve Čkyni byla postavena v roce 1828 a znovuotevřena po velké rekonstrukci v roce 2014. Kvůli její obnově vznikla v roce 1990 Společnost pro obnovu synagogy ve Čkyni. Židovská náboženská obec ve Čkyni zanikla na konci 19. století přestěhováním do Vimperka. Zůstala po ní synagoga, která přežila i řádění nacistů.

Na hřbitově založeném už v 17. století se pochovávalo až do roku 1942 a jeho stav je i nyní poměrně dobrý. A to díky péči, které se mu dostávalo od řady institucí i místních občanů a dárců.

Synagoga je po své obnově centrem hlavně kulturního života. Konají se tu výstavy i koncerty - kapacita je tu až sto posluchačů. Najdete tu však třeba i expozici věnovanou zaniklým židovským hřbitovům a synagogám a zachována tu zůstala třeba i modlitebna v prvním patře.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky