ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

V Prachaticích otevírá nová cukrárna plná dobrot

ZPRÁVA - Je libo makronky, dorty, čokolády, nugáty? V historickém jádru Prachatic v Solní ulici zahajuje provoz nová cukrárna, za kterou stojí manželé Melmerovi.

    

  

# Pondělí 31/7 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Nový prachatický ráj sladkostí, který zahájil provoz v úterý 1. srpna, vznikl díky několika náhodám. Irena Melmerová, kterou řada lidí na Prachaticku zná jako paní Makronku, pracovala před covidovými restrikcemi v restauraci a v podstatě náhodou bez dalších úmyslů si udělala kurz na výrobu makronek.

„Zalíbilo se mi to, chutnalo mi to a chtěla jsem to umět,“ řekla pro prachatickoNEWS.CZ. K pečení a přípravě pokrmů měla přitom blízko i ve své profesní minulosti, když pracovala například dlouhou dobu i v kavárně vedle prachatického kostela.

Pak přišly covidové lockdowny a restaurace, kde pracovala, musela omezit provoz. A tak začala péct makronky. „Najednou jsem měla práce nad hlavu, do zaměstnání už jsem se nevrátila a postavila jsem se na vlastní nohy, protože o makronky tu byl velký zájem a nikdo je tu nedělal,“ dodala. Slaví s nimi úspěchy také na různých místních trzích.

„Zajímala jsem se přitom i o čokolády a nugáty, ale na to už jsem neměla kvůli pečení čas, a tak se tomu začal věnovat manžel Milan,“ řekla Irena Melmerová. Toho navíc k zájmu o výrobu čokolády a nugátu přivedl kamarád, který čokolády velmi rád jí.

A tak si Milan Melmer začal zjišťovat informace o výrobě, absolvoval také několik kurzů a u zákazníků začal slavit stejný úspěch jako jeho žena. Dalším krokem v jejich rozvíjejícím se podnikání je proto cukrárna s vlastní výrobnou.

Myslí tu přitom i na ty, kteří rádi mlsají, ale brání jim v tom různá zdravotní omezení. „Pečeme i bez lepku, bez laktózy a bez cukru pro diabetiky nebo ty, kteří drží nízkosacharidovou dietu i pro celiaky,“ řekla Irena Melmerová.

Příběh manželů Melmerových kopíruje podnikatelské snahy lidí, kteří se vypracovali od začátku v postupných krocích ve svém regionu. I proto jejich práce v cukrárně nekončí u výroby vlastních makronek, čokolád a dortů, ale navazují spolupráci i s podnikateli z regionu, kteří také postupně budují nebo už vybudovali své lokální značky.

Proto tu zákazníci nakoupí od pondělí do pátku od 8:00 do 17:00 a v sobotu do dvanácti hodin například i skvělé osvěžující cidery z Vodňan, pivo Hulvát z Truskovic, likéry z Českokrumlovska, kávu ze Strakonic nebo suroviny na výrobu čokolády a další sortiment. Cukrárna Deli-Kuli má navíc i vlastní e-shop www.deli-kuli.cz.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky