ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Vimperk nahradil padesát let starou cisternu

ZPRÁVA - Po pěti letech shánění dotací na nákup moderní hasičské stříkačky se ji podařilo vimperské radnici koupit. K zásahům už s ní jezdí měsíc SDH Hrabice.

    

  

# Sobota 29/7 2023 - TEXT: Tomáš Přibyl
FOTO poskytlo Město Vimperk

Požární bezpečnost ve Vimperku a okolí udělala další velký skok kupředu. Místní jednotka kategorie JPO III dostala novou moderní cisternovou stříkačku CAS 20 a konečně tak mohla přestat používat cisternu z roku 1972, která už nebyla v nejlepším technickém stavu.

Funkci JPO III plní ve Vimperku od roku 2018 SDH Hrabice. Před tím se o to staral SDH Vimperk a po této změně začalo město s hasiči řešit nákup nové cisternové automobilové stříkačky. Protože jde o nákladnou investici, shánělo město dotace, což si vyžádalo několik let.

Nakonec Vimperku pomohl s nákupem Jihočeský kraj, který mu poskytl dotaci ve výši jednoho a půl milionu korun. A další velkou pomocí byla dotace ve výši dva a půl milionu korun od generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. Cisterna vyrobená v THT Polička přitom stála osm a půl milionu korun. Rozdíl mezi dotacemi a celkovou cenou doplatili z vimperského rozpočtu svým rozhodnutím zastupitelé.

Jednotky označené v požární hierarchii JPO III musí být schopné vyjet do deseti minut a většinou zasahují v dojezdové vzdálenosti do deseti minut. Proto musí udržovat čtyři členy v pohotovosti. Jde o nejlépe vyškolené a vybavené jednotky dobrovolných hasičů. Vyšší jednotky už tvoří profesionální hasiči.

Hrabičtí dobrovolní hasiči si přitom sami řekli, jaké má mít nová cisterna technické parametry a změny pro ně tímto nákupem letos nekončí. Nový vůz je totiž vyšší než starý, a tak musí radnice upravit i zbrojnici v Hrabicích. „Dojde tu k vyhloubení podlahy, takže se zvýší světlá výška vrat zbrojnice,“ vysvětlila starostka Jaroslava Martanová a místostarosta Zdeněk Kuncl dodal, že zastupitelé na tuto investici uvolnili rozpočtovým opatřením 1,7 milionu korun.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky