ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Neumannka vystavuje šátky zářící barvami světa

ZPRÁVA - Prachatické centrum designu Neumannka pozvalo po delší době opět módní návrhářku a zahájilo novou výstavu i krátkou módní přehlídkou šátků a kabelek.

    

  

# Sobota 29/7 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Na výstavách prachatické Neumannky v Neumannově ulici - střídajících se v pravidelném dvouměsíčním rytmu - je skvělé především to, že nezvou na dnes tak obvyklou povrchní zajímavost nebo rychle vyprchávající emoci, ale na skutečné umění, ve kterém je na první pohled rozpoznatelné něco vyššího a trvalého.

Platí to i o nové výstavě nazvané Dotek hedvábí, kterou tu připravila česká módní návrhářka Andrea Vytlačilová. I když trochu dnešní módní extravagance najdete i v jejích šátcích a kabelkách, které do Prachatic přivezla. Jde přitom o výtvory, které se nosí i v nejvyšších kruzích. „Šátek a kabelku od Andrey Vytlačilové měla i česká první dáma Eva Pavlová na nedávné korunovaci krále Karla III. v Londýně,“ řekl architekt Jakub Nepustil, který Neumannku vede.

Výstavě, která tu začala v pátek 28. července a potrvá do 27. září, předcházela kromě úvodních slov a hudebního doprovodu Jakuba a Kateřiny Weissových, také malá módní přehlídka. O tu byl velký zájem hlavně ze strany ženských návštěvnic vernisáže. Těch dorazilo výrazně více, než je na výstavách Neumannky obvyklé, a stylové knižní záložky, které ke každé výstavě připravuje Studio Duha, tentokrát pro všechny příchozí nestačily.

Šátky a kabelky, které Neumannka nyní vystavuje, a které je možné si prohlédnout denně od pondělí do pátku vždy od dvanácti do šestnácti hodin, nabízejí pestrou a zářivou směs barev. Objevují se na nich už zmíněné záblesky extravagance, ale i lehkých orientálních tónů, odrazů přírody i folklóru.

Mladá módní návrhářka a designérka Andrea Vytlačilová pochází z Hradce Králové, vyrůstala v malé vesničce v podkrkonoší a vystudovala prestižní londýnskou univerzitu Central Saint Martins. Pak působila v designových týmech Marc Jacobs v New Yorku, Acne Studios ve Stockholmu a Kenzo v Paříži.

Inspiraci hledá podle svých slov v českém folklóru, řemesle a tradici. Její první série šátků odrážely také její zkušenosti z pobytů ve světě. Tvoří a pracuje v ateliéru v Praze pod Hradem. „Klíčový materiál je pro mě hedvábí. Studovala jsem spojení visuální podoby látek a oděvu, takže mohu vytvářet vše od první nitky,“ řekla na vernisáži. Kromě ilustrovaných hedvábných šátků a vyšívaných kabelek vytváří také šperky, oděvy a doplňky k nim, a dokonce i tapiserie.

Jakub Nepustil a Andrea Vytlačilová.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky